Informații interesante despre diamante

15 0

Diamantele imi par fascinante! De cate ori vad intr-un film o scena de dragoste care se sfarseste printr-o cerere in casatorie, nu ma pot abtine sa ma gandesc: si acum ii ofera un inel cu diamante!

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca majoritatea diamantelor s-au format acum 2-3 milioane de ani, cand rocile continand carbon si aflate la o adancime mai mare de 160 km in interiorul pamantului au fost supuse unor presiuni uriase si unei temperaturi de pana la 1 200 de grade Celsius. Aceste conditii climaterice speciale au determinat rearanjarea dramatica a moleculelor de carbon, transformand structura care sta la baza carbunelui in cristale de diamant.

Diamantul cristalizeaza in aproape toate formele sistemului izometric si este cel mai dur material natural, putand zgaria chiar si cel mai rezistent otel; asa ca denumirea de invincibil, „adamas” in greaca , este pe deplin justificata.

Ce-l face sa fie atat de pretuit? Probabil ca cel mai apreciat atribut al diamantului este stralucirea. Scanteierile lui inconfundabile se datoreaza faptului ca are proprietatea de a reflecta perfect lumina.

Am putea spune ca spre incantarea tuturor, exista variatii de culoare de la roz la rosu si de la galben la albastru. Care ar fi explicatia pentru aceasta diversitate? Se pare ca diamantele colorate au luat nastere in momentul in care, alaturi de carbon, au fost incorporate si alte elemente.

Diamantele din Africa de Sud difera de cele din India sau Brazilia

Din pacate exista foarte putine depozite de diamante pe Pamânt, cele bogate fiind si mai putine. Unul dintre ele se afla in Africa de Sud si înca oferea pana la 90 % din productia mondiala de diamante. In Rusia s-a descoperit in Iakutia o regiune întinsa continand diamante si acum acestea se obtin la scara industriala.

Formarea diamantelor naturale necesita conditii extraordinare, si anume temperaturi si presiuni uriase. Diamantele s-au nascut in straturile mai adânci ale scoartei terestre. In anumite locuri straturile cu diamante se topesc si apoi ies la suprafata si îngheata, dar aceasta se întâmpla foarte rar.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Niciun comentariu pe"Informații interesante despre diamante"

Posteaza un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *