Reteta romaneasca de Craciun: cum se fac sarmalele

Barbat ideal nu bea, nu fumeaza, nu se drogeaza, nu injura si nu exista.

Reteta romaneasca de Craciun: cum se fac sarmalele

Se fac sarmale în toate regiunile, iar renumele lor a depăşit demult graniţele ţării.

Reteta romaneasca de Craciun: cum se fac sarmalele
Ingrediente: 2 verze murate mijlocii, 200 g costiţă afumată sau kaizer, şorici, 100 ml suc de roşii, 10 boabe piper, 1 foaie de dafin sau sămânţă de mărar.
UMPLUTURA : 500 g carne de porc, 200 g slănină, 5 cepe, 100 g orez, piper, sare, 1 lingură untură.
Se trece carnea prin maşina de tocat şi se adaugă slănina tăiată în cubuleţe mici, ceapă călită în untură, orezul ales şi spălat. Se potriveşte totul de sare şi piper şi se amestecă până la omogenizarea compoziţiei.

Foile de varză se desprind de pe cotor şi se taie în doua, eliminând partea tare din mijloc. Dacă sunt prea acre sau prea sărate se ţin o jumătate de oră în apă rece. Foile foarte mari se taie în mai multe bucăţi aproximativ egale. Mijlocul verzei nu mai are foi bune de umplut. Acestea se toacă mărunt şi se pun pe fundul vasului în care se fierb sarmalele, împreună cu bucăţile de kaizer şi şorici.
Umplutura se pune pe foaia de varza în cantitate potrivită: nici prea multă, ca să nu se desfacă la fiert, nici prea puţină, ca să nu fie în mijlocul ruloului în interior şi se aşează sarmalele una lângă alta, fără a lăsa spaţiu între ele, în straturi. Între straturi se presără varză tocată, se pun boabe de piper, foi de dafin sau sămânţă de mărar.

Deasupra se aşează, ca şi la fund, un strat mai gros de mărar. Se umple oala cu apă fierbinte şi se dă la foc domol, de preferinţă nu direct pe flacără.
Vasul în care fierb sarmalele trebuie să fie încăpător, în aşa fel încât, după ce s-a pus ultimul strat de varză, să mai rămână puţin spaţiu, fiindcă sarmalele se umflă la fiert în prima jumătate de oră. După ce au dat în fiert, se adaugă sucul de roşii (sau pastă de tomate diluată cu puţină apă caldă). Sarmalele se dau apoi la cuptor, unde sunt lăsate la foc moale câteva ore, până scade zeama.
Se servesc fierbinţi, cu mămăliguţă caldă şi eventual cu smântână sau iaurt, între gustări şi friptură. Se pot decora doar cu ardei iuţi întregi şi cu mărar verde tocat mărunt.


Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Retete , , ,

Comentarii



aprilie 2014
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930