Ai gripa sau răceala? Tu știi cum sa le deosebești?

Simptome asemanatoare. Suparatoare. Care pentru cateva zile iti ingreuneaza activitatile zilnice sau pur si simplu te impiedica sa le desfasori. Vorbim despre raceala si despre gripa. Cum se manifesta, cum le deosebim, dar si cum le prevenim si tratam.

Raceala este provocata, ca si gripa, de virusuri, activi mai ales toamna si iarna. Din start, desfiintam mitul conform caruia daca stam in curent, in frig, apa rece, racim. Deosebirea intre raceala si gripa intervine in privinta numarului tipurilor de virusi ‘vinovati’, mai redus in cazul gripei, mult mai mare in cazul racelii, peste 100 de tipuri diferite.

Simptomele gripei si ale racelii si diferentele dintre cele 2 boli

Dupa cum toti stim simptomele gripei si ale racelii se pot asemana. Cu toatea astea, raceala este mai usoara, gripa mai severa. Altfel spus, gripa este considerata o raceala mai puternica.

Raceala este cea mai des intalnita afectiune aparuta in timpul iernii. Adultii au in general una, doua raceli anual, spre deosebire de copii, care se lupta cu 5-8 raceli pe an. Raceala dureaza intre 3 si 10 zile. Debutul ei este unul lent, spre deosebire de gripa care debuteaza brusc. La 3 zile de la expunerea la virus apar primele simptome. Acestea pot varia. Stranut, secretii nazale, apoase in general, nas infundat, dureri in gat, tuse, oboseala, dureri de cap, febra (febra inseamna cresterea temperaturii peste 38 de grade), lacrimare, iritatie, rosu in gat.

Gripa apare in general primavara devreme si iarna. Se manifesta brusc, simptomele dezvoltandu-se rapid. Febra ridicata, dureri de cap, de gat, dureri musculare, articulare, oculare, frisoane, tuse seaca, puternica, scaderea apetitului, oboseala. Intre 3 si 5 zile poate dura febra, insa vindecarea intervine abia dupa 3 saptamani, perioada in care persista tusea si starea generala proasta, de oboseala.

Gripa apare in general primavara devreme si iarna. Se manifesta brusc, simptomele dezvoltandu-se rapid.

Dupa cum iti spuneam, ca manifestare, raceala este este mai usoara, spre deosebire de gripa care este mai serioasa, mai grava.

Tratamentul racelii si al gripei

Atat in cazul racelii, cat si al gripei, nu exista un tratament propriu-zis. Stii cum se spune, cu tratament trece intr-o saptamana, fara tratament in 7 zile. Antibioticele nu sunt recomandate, ele nevindecand raceala sau gripa. Acestea nu actioneaza impotriva virusurilor, ba mai mult, iti scad imunitatea. Retine, nu da fuga la farmacie cand esti racit sau ai gripa pentru a cumpara antibiotice. Acestea se prescriu doar de catre medic in cazul complicatiilor, al infectiilor bacteriene.

Reguli de baza in raceala si gripa

Odihneste-te! Nu este, insa, nevoie sa iti petreci intreaga zi in pat.

Bea multe lichide calde, nu fierbinti. Acestea din urma vor usca mucoasele iritate, favorizand bacteriile. Supe, ceaiuri (de salvie, de musetel, patlagina, cimbru, ceai verde), compoturi. Evita cafeaua si ceaiul negru (deshidrateaza organismul), alcoolul (deshidrateaza, elimina vitamina C) si fumatul (irita mucoasa nazala).
Dormi cu o perna mai inalta sub cap.


 
Ai gripa sau răceala? Tu știi cum sa le deosebești?
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*