Compromisul intr-o relatie sentimentala: cand trebuie sa spui stop

Auzim in fiecare zi ca o relatie sentimentala inseamna, intr-o mai mica sau mai mare masura, si un compromis, realizat in mod evident sau admis tacit de cei doi parteneri. Acceptam defectele partenerului, pentru ca si el le accepta pe ale noastre, le daruim celor dragi tot ceea ce avem mai bun si mai puternic.

Se spune ca iubirea este neconditionata. Sau cel putin asa sunau povestile de dragoste auzite de la parintii sau bunicii nostri, multi dintre ei traind adevarate romane de iubire sincera si curata.

Dupa zeci de ani alaturi de jumatatea lor, bunicile noastre ne vorbeau despre compromisuri, despre intelegere, acceptare, respect. Ne povesteau despre iubiri care s-au transformat in intelegere, apoi in respect, in prietenie si, mai apoi, in obisnuita si dependenta.

O prietena imi spunea zilele trecute ca, desi constienta de infidelitatile iubitului, nu se poate desparti de acesta, ca este nevoita sa accepte un comportament care nu se schimba doar pentru ca nu se poate vedea fara omul pe care il iubeste atat de mult.

O alta poveste imi prezinta o femeie care a renuntat la prieteni, parinti si job doar pentru ca asa i-a cerut sotul care, din diferite motive, nu este de acord cu socializarea partenerei sale. Sau o sotie care accepta tratamentul violent al sotului pentru ca cei doi copii ai lor sa aiba ambii parinti alaturi.

Iar exemplele ar putea continua.

Din pacate, multe dintre noi acceptam, pentru binele familiei sau de teama esecului ori singuratatii, relatii in care termenul „compromis” capata un cu totul alt inteles.

Dragele mele, rolul unei relatii nu este acela de a va modifica individualtitatea, de a va submina puterea de decizie ori de a va scadea increderea in propria persoana, nici de a va umili ori de a va impune acceptarea unor stari, opinii, idei situate departe de normalitate.

Compromisurile intr-o relatie capata un rol benefic doar atunci cand fie sunt realizate de ambele parti, atunci cand ambii parteneri sunt pregatiti sa daruiasca, sa schimbe, sa renunte, sa aleaga, fie atunci cand nu afecteaza in nici un fel integritatea, moralul, sanatatea, respectul de sine sau chiar viata unuia dintre parteneri.

A invata sa spuneti STOP! compromisurilor care nu rezolva nimic, a celor care nu duc nicaieri, este un act de maturitate, dar totodata – o decizie personala care apartine fiecareia dintre noi.


 
Compromisul intr-o relatie sentimentala: cand trebuie sa spui stop
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*