Cum sa asociezi vinul cu mancarea - mic ghid pentru cunoscatori

Greutatea cu care majoritatea romanilor asociaza vinuri diferite, pentru fiecare fel de mancare, vine din obisnuinta rurala de a bea un singur tip de vin.

Majoritatea meselor de peste saptamana nu sunt altceva decat o “alimentare“, chiar una “la foc grabit“. Ar fi ciudat ca acestui iures (altfel, total nesanatos) sa-i atasez doua-trei vinuri potrivite. Singurul lucru de facut pentru pranzurile zilelor aglomerate este alegerea unui vin care sa tina cont de felul principal.
In aceste conditii, grupele de compatibilitati sunt mari: carne alba – vin alb si rose, carne rosie, branzeturi – vin rosu. Finetea alegerii vinurilor trebuie sa se simta la mesele “asezate“, unde decorul sa fie agreabil, iar compania, fie si doar a muzicii, una selecta.

Ca deschidere, un vin alb, foarte tanar si foarte sec va fi capabil sa va pregateasca simturile pentru festin.
Ordinea intrarii vinurilor va fi intotdeauna aceeasi – de la tanar la matur, de la alb la rosu, de la sec la dulce.

Daca mancarea este condimentata, aromata, cautati sa aveti in pahar vinuri complexe, puternice si nu unele care sa fie “acoperite“ de gustul preparatelor. Ma folosesc de exemplul unei indicatii des intalnite pe contraetichetele vinurilor rosii: “poate fi apreciat alaturi de vanat“. Evident, nimeni nu se gandeste ca pe masa romanului se rasfata zilnic halci de mistret si pulpe de caprioara, ci se doreste a se sugera ca vinul respectiv este unul corpolent, masculin, taninos si ca ar putea face fata unor astfel de bucate.

Fructele de mare, luate ca aliat in astfel de texte, pot crea chiar antipatii, din acelasi motiv al inaccesibilitatii. Dar fructele de mare – functioneaza din nou ca o generalizare pentru mancaruri usoare si care nu au fost tinute prea mult timp la foc.

Vinurile sunt puternice, seamana cu viata noastra – buna-rea si, invariabil, mai vesele. Vinul tine de cultura, dar, in egala masura, de buna dispozitie, de “entertainment“.
Pe aceasta ultima optiune intra mai mult decat capsunica si zaibar-ul: Pinot Gris, Petit Sauvignon, Clairette, Sarba, Zghihara, Zinfandel, Shiraz, Busuioaca, Grasa, Chardonnay, Chenin Blanc s.a.m.d.

Vinul si mancarea odata potrivite va feresc de disconfortul arsurilor si al crampelor, dar va si evidentiaza ca o persoana moderna, eleganta, sincronizata cu schimbarile veacului. Si, daca sunteti de acord ca nu veti putea iesi pe strada in costum, purtand in acelasi timp slapi, veti accepta ca vinul merita macar


 
Cum sa asociezi vinul cu mancarea - mic ghid pentru cunoscatori




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*