Unul din avantajele prepararii termice corecte a alimentelor este uciderea majoritatii germenilor care le-ar putea contamina.Alimentele gatite insuficient pot fi riscante.Pentru a fi siguri,va recomandam sa folositi un termometru alimentar.

  • Supele,sosurile si alte alimente lichide trebuie reincalzite pana la fierbere.Mancarurile vor fi reincalzite pana la cel putin 75 C.
  • Daca folositi cuptorul cu microunde,acoperiti vasul in care gatiti si aveti grija ca tamburul sa nu se roteasca,sau amestecati periodic mancarea pentru ca incalzirea sa se faca uniform.
  • Daca folositi oua,gasiti-le pana ce atat galbenusul cat si albusul devin tari.
  • Nu consumati oua crude sau partial gatite(atentie la ouale „ochi”!),nici alimente care contin oua crude(maioneza).
  • Nu consumati lapte crud,nepasteurizat,iaurt sau branza obtinute din lapte crud.
    Atentie la produsele de tip „fast food”(de exemplu hamburgeri),care pot fi uneori insuficient preparate termic
  • Daca folositi peste acesta trebuie gatit pana ce devine opac si se rupe usor cu furculita.
  • Cand serviti masa in alta parte,asigurati-va ca va este oferita fierbinte,atunci cand este vorba de alimente care se servesc calde.

Folosirea frigiderului a redus riscul contaminarii alimentelor.

Iata cateva recomandari importante:

  • Cumparati la urma alimentele care se strica repede si duceti-le imediat acasa
  • Alimentele trebuie puse in frigider la cel mult doua ore dupa cumparare si gatire,sau la o oradaca temperatura este peste 32 C.
  • Nu tineti hrana la frigider mai mult de trei-patru zile.
  • Congelati alimentele perisabile pe care nu intentionati sa le consumati in urmatuarele trei-patru zile.
  • Dezghetati alimentele congelate in frigider,cuptor cu microunde sau in apa rece schimbata la fiercare 30 de minute(aceasta asigura mentinerea rece a stratului superficial).Gatiti alimentele imediat dupa dezghetare.Evitati dezghetarea la temperatura camerei.
  • Nu inghesuiti prea multe alimente in frigider-aerul trebuie sa circule in interior

Cititi etichetele

Obisnuiti-va sa cititi si sa respectati instructiunile de pe etichetele alimentelor cumparate(de exemplu „se va pastra la frigider”)

Cum sa servesti corect si sanatos masa?

Servirea hranei

  • Serviti alimentele asa cum se indica in reteta de preparare.
  • Nu tineti mancarea la temperatura camerei mai mult de doua ore(sau o ora-daca temperatura este peste 32 C).Introduceti imediat in frigider ceea ce a ramas neconsumat.Bacteriile patogene cresc rapid in „zona termica primejdioasa” cuprinsa intre 4 si 60 C.

Daca aveti indoieli,mai bine aruncati

Daca avti indoieli in ce priveste conditiile de preparare,servire sau depozitare a hranei,este mai bine sa nu o consumati.Chiar daca o reincalziti,s-ar putea sa nu eliminati riscul de imbolnavire,intrucat exista toxine bacteriene termozistente ce se pot forma in alimente lasate prea mult timp la temperatura camerei.


 
Cum sa prepari corect si igienic mancarea




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*