Pistruii sunt, pentru unele femei, un semn al personalitatii, altele, din contra, doresc sa ii inlature. Desi cele mai multe persoane posesoare de pistrui sunt deranjate de prezenta acestora, uneori pistruii pot sa devina un avantaj, creeaza un look tineresc, strengaresc.
Pistruii se prezinta sub forma unor mici pete pigmentare, de marimi usor diferite dar in general destul de reduse, localizate in special in zonele descoperite: pometi, nas, frunte, umeri, antebrate, decolteu, gat. Sunt specifice persoanelor cu parul si tenul deschise la culoare si de obicei retrocedeaza in jurul varstei de 40 de ani.
Pistruii sunt determinati de o pigmentare anormala a celulelor din stratul bazal al epidermei, celule incarcate cu pigmentul denumit melanina, care este produs sub actiunea razelor ultraviolete.
De aceea pe timp de iarna in general pistruii dispar sau sunt mult mai redusi, insa incepand din primavara si culminand cu vara se anunta si sezonul propice pentru aparitia lor. Cei care stiu ca sunt predispusi la pistrui trebuie sa inceapa din timp sa foloseasca diferite creme de protectie solara.
Mască din suc de păpădie
Sucul de păpădie obţinut din flori şi tulpini pisate se amestecă cu aceeaşi cantitate de suc de lămâie şi miere, la care se adaugă argilă verde, până se obţine o pastă moale. Se aplică pe faţa curată şi se îndepărtează prin fricţionare cu degetele umede, iar resturile se spală cu apă călduţă. Această mască se poate aplica de 3-4 ori pe săptămână.
Ceapă
Sucul obţinut din două-trei cepe mari, uscate se amestecă în părţi egale cu ulei de măsline sau cu ulei de porumb. Preparatul obţinut se aplică de câteva ori pe zi, pe faţă şi pe celelalte locuri unde sunt pistrui. Acest tratamen, urmat o perioadă mai lungă, duce la reducerea vizibilă a pistruilor.
Dimineaţa se spală tenul cu apă călduţă. Acelaşi efect îl are şi decoctul de pătrunjel realizat dintr-o mână de frunze puse la fiert 15 minute într-o jumătate de litru de apă. Cu acest decoct se spală faţa dimineaţa şi seara, timp de şapte zile.
Viţa de vie
Frunzele de viţă-de-vie opărite se aplică pe faţă cât încă sunt călduţe. Estompează pistruii şi petele.
Frunză de mesteacăn
Peste o lingură de frunze de mesteacăn uscate şi mărunţite se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă infuzia acoperită 30 de minute. Se tamponează petele de pe faţă de trei-patru ori pe zi cu această soluţie.