Pentru hinduism vaca e un animal capabil sa purifice omul. Interzicerea uciderii bovinelor, chiar si in sacrificiile rituale, e inclusa deja in textele Veda, ce exista din mileniul II pana in secolul VI i.Cr.

De ce este vaca animal sacru pentru indieni?
În India vaca este sacră, dar şi excrementele sale sunt catalogate drept ‘divine’ conform unor cercetători care susţin efectele terapeutice şi chiar cosmetice ale acestora.
Pe teritoriul Indiei, s-a dezvoltat o gamă de produse farmaceutice pe bază de urină şi balegă de vacă, ce au efecte benefice împotriva unor maladii ale sistemului respirator şi chiar împotriva unor forme de cancer.
„Aceste formule medicale de tratament nu sunt noi. O mare parte dintre ele se regăsesc în vechi texte sacre hinduse. Noi nu facem decât să le folosim dintr-un punct de vedere ştiinţific”,
susţine profesorul Kesari Gumat.
De ce este vaca animal sacru pentru indieni?
Materia primă a acestor produse este obţinută de la 300 de vaci ţinute în semilibertate, într-o anexă a laboratorului. La intrare, potenţialii vizitatori sunt sfătuiţi să se descalţe înainte de a păşi cu piciorul gol pe ‘covorul’ de balegă lăsată la uscat, la soare.
„Plimbarea în picioarele goale prin balegă proaspătă este foarte benefică pentru sănătate. Balega ucide toate bacteriile şi germenii şi are efect cicatrizant asupra plăgilor deschise. În plus, frecarea cu balegă uscată este extrem de eficientă pentru a scăpa de pielea moartă şi pentru a îmbunătăţi circulaţia sangvină”
susţine profesorul Gumat.

Aceste noi produse farmaceutice şi cosmetice pe bază de excremente de vită sunt extrem de bine primite de organizaţiile şi grupările naţionaliste hinduse. Cea mai importantă dintre aceste grupări, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), a lansat anul trecut chiar şi o băutură răcoritoare pe bază de urină de vacă prezentată drept o alternativă sănătoasă la Pepsi sau Coca-Cola.

‘Gau Jal’ (apă de vacă în hindi) a fost obţinută de către Departamentul pentru protejarea vacilor din cadrul RSS, la un centru de cercetare aflat la Haridwar, o localitate din nordul Indiei, situată pe malul Gangelui. În aşteptarea emiterii autorizaţiei de comercializare, RSS lucrează în prezent la detalii de marketing, precum găsirea unui ambalaj atractiv.

Pentru populaţia indiană tradiţională, în marea sa majoritate hindusă, vaca reprezintă întruparea simbolului armoniei universale. Dacă este interzis consumul cărnii de vacă, excrementele sale sunt considerate la fel ca orice produs proaspăt.

Odată colectată, balega uscată este tratată la temperaturi foarte ridicate şi transformată într-o pudră ce este apoi amestecată cu alte ingrediente şi folosită în diverse domenii. Urina de vacă este distilată pentru îndepărtarea impurităţilor.

Medicina clasică este împărţită cu privire la efectele benefice ale excrementelor de vacă pentru că aceste proprietăţi nu au fost încă validate de nici un laborator medical independent.

 


 
De ce este vaca animal sacru pentru indieni?
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*