Majoritatea bebelusilor au culoarea  ochilor albastra la nastere. Irisii acestora isi schimba culoarea din albastru in caprui sau negru in timpul copilariei. De ce isi schimba culoarea ochilor pe parcurs?

De ce se nasc copiii cu ochi albastri?

Raspunsul sta in cantitatea mai mica sau mai mare de melanina cu care acestia se nasc dar si in evolutia cantitatii acestei substante dupa nastere.

Melanina este un pigment. Prezenta acestuia in cantitati mari in ochi, par sau piele determina o culoare din ce in ce mai inchisa. O cantitate redusa de melanina in iris – cercurile musculare aflate in jurul pupilei – genereaza culoarea albastra a ochilor, in timp ce o cantitate medie din aceasta substanta genereaza culoarea verde sau caprui.

Copii nu se nasc cu intreaga cantitate de melanina pe care o vor avea in timpul vietii. Procesul de maturizare continua in viata extrauterina.

Culoarea ochilor nu poate fi determinate pana la varsta de 2 ani.

Desi anumiti copii care provin din etnii de culoare se nasc cu ochii albastrii care se transforma ulterior in caprui, efectul este cu mult mai putin comun decat in cazul copiilor caucazieni. Indivizii care au pielea pigmentata in culori inchise au deobicei copii cu ochii caprui, deoarece copii detin o cantitate mai mare de melanina inca de la bun inceput.

De ce se nasc copiii cu ochi albastri?


 
De ce se nasc copiii cu ochi albastri?
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*