Despre fotografie (un articol pentru incepatori)

Pentru a scrie despre fotografie, n-ar trebui sa fie nevoie de cuvinte, deoarece vorbim tocmai despre arta de a condensa mii de cuvinte intr-o singura imagine.

Arta de a prezenta lumea asa cum este ea sau asa cum am dori sa fie. Fie ca este vorba de portrete, realiste sau nu, fie ca este vorba de fotografii din natura si peisaje rurale ori urbane, fie ca este vorba de moda, arhitectura sau fotografie de produs, mesajul unei fotografii este inchis in interiorul ei, lasandu-ne, uneori, cu gura cascata, muti de admiratie si gandindu-ne fiecare la ceea ce a dorit sa ne transmita fotograful. Dar cata munca se ascunde in spatele unei fotografii frumoase?

Cate dintre instantaneele fotografilor profesionisti sunt remarcabile? Si mai ales: care este secretul unei fotografii reusite? Te intrebi adesea, in speranta ca o parte dintre fotografiile facute de tine pot sa se apropie macar de cele care iti plac atat de mult.

Ei bine, secretul este – asa cum ai intuit: ca nu exista nici un secret. Este vorba de tehnica: sa stii sa manevrezi cat
mai bine un aparat de fotografiat, pe film sau digital, fie ca este doar un aparat de amator, unde apesi pe un buton si „colorata este gata”, fie ca este vorba de un aparat profesionist cu reglaje complexe, unde, sa fim sinceri, la inceput toti ne cam „prindem” urechile. Dincolo de tehnica, este nevoie de experienta, creativitate si… noroc.

Si, chiar daca repet unele dintre cele mai vestite clisee, pana la urma conteaza omul din spatele aparatului: adica tu, cel care citesti aceste randuri. E important sa vrei sa te perfectionezi, conteaza sa-ti placa ceea ce faci – fara a pierde din vedere anumite trucuri pe care le vom discuta pe parcursul mai multor articole. In primul rand, subiectul este extrem de vast, de aceea prezentarea mea va fi adesea succinta, lasandu-te apoi sa exersezi: e una dintre conditiile esentiale ale fotografiei.

Einstein spunea: „Geniul este 99% transpiratie si doar 1% inspiratie” – deci succesul unei fotografii depinde in mare parte de experienta pe care ai acumulat-o si vei remarca usor faptul ca, pe masura ce te vei familiariza cu aparatul tau, acesta te va ajuta sa obtii unele fotografii mai bune. Bineinteles, aparatele de tip „point&shoot” (aparate foto automate, fara reglaje manuale) nu permit obtinerea anumitor efecte artistice, insa, de cele mai multe ori, sunt mai compacte si usoare – spre diferenta de celelalte, care au reglaje complexe, dar sunt mai… grele (la propriu si la figurat!).

Apoi apare dilema legata de ce fel de aparat foto sa-mi iau: pe film, adica aparate clasice, sau digital? Fiecare dintre acestea are avantaje si dezavantaje: depinde de tine sa-l alegi pe cel care corespunde cerintelor tale.

Aparatele foto pe film au avantajul ca, dupa ce s-a developat filmul, poti alege de pe un cliseu reusit o portiune oricat de redusa – care prezinta interes – pe care o poti „mari” pe hartie fotografica, la dimensiuni mari.
Aparatele foto digitale ofera avantajul costului de exploatare redus – deoarece suporturile de memorie se pot rescrie de un numar nelimitat de ori (sau aproape nelimitat), putem vedea, de cele mai multe ori, fotografia imediat dupa ce am apasat pe declansator si apoi pe butonul de „playback” (redare). Si ai posibilitatea, presupunand ca nu este chiar un moment unic, de a re-fotografia daca observi anumite probleme. Pe moment insa, dezavantajele sunt: pretul de achizitie relativ mare al aparatului, dar si pretul mai mare al imprimarii fotografiilor pe hartie.

Insa si aceste costuri sunt in continua scadere. Una dintre caracteristicile definitorii ale aparatelor digitale este rezolutia. Va puteti imagina rezolutia ca fiind numarul de puncte de culoare (pixeli) pe care senzorul optic le „observa” intr-o imagine. Numarul acestora, de ordinul milioanelor la ora actuala, a determinat utilizarea in limbaj curent a multiplului „megapixel” (1 megapixel = aprox. 1 milion de pixeli). Cu cat senzorul optic poate distinge mai multi megapixeli, fotografiile digitale pot fi tiparite pe formate de hartie mai mari. Putem spune ca, daca rezolutia aparatului digital este mai mare, pozele capturate pot fi mai mari (dar nu pierdeti din vedere faptul ca vor ocupa si spatiu mai mare in memorie).

In fine, dar nu in ultimul rand, intr-o lume interconectata cu ajutorul Internetului, avantajul fotografiilor digitale este ca pot fi transferate direct pe calculator, pentru a fi publicate (prin upload) in albume foto online, galerii foto, site-uri personale sau trimise prin e-mail.

Totul intr-o secunda (sau mai multe, depinde de conexiunea la Internet). Legat de utilizarea computerului, un alt avantaj al fotografiilor digitale este post-procesarea lor cu ajutorul programelor de specialitate, care permit – intr-un timp record – efectuarea unor corectii pentru luminozitate, contrast, claritate sau chiar aplicarea de efecte speciale, tehnici care, in cazul fotografiilor pe film, sunt apanajul fotografilor profesionisti si sunt utilizate adesea doar pentru fotografiile „importante”, prezentate la expozitiile fotografice.


 
Despre fotografie (un articol pentru incepatori)
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*