Despre inventarea ceasului

Ceasul a fost inventat in 1300, dinsa nu avem o data exacta pentru asta. Instrumente de cunoastere a momentului zilei au existat inca din antichitate.

Egiptenii au construit ceasul solar, obeliscul. Orele erau determinate dupa felul in care se miscau pe pamant umbrele lui facute de lumina solara. Asta ii ajuta sa stie in ce moment al zilei se aflau.

De asemenea, un alt model primitiv de masurare a timpului este clepsidra. Este un vas din sticla cu 2 copartimente. Cel de sus are o cantitate de nisip, apa sau mercur care pica in compartimentul de jos intr-un anumit interval de timp.

Clepsidra a fost folosita in Europa in secolul 14. Primul ceas public a fost facut si ridicat in Milano, Italia, in 1335.

Oamenii nu au avut ceasuri in casele lor pana in secolul al 14-lea. In 1500 un lacatus german numit Peter Henlein a inceput sa faca ceasuri mici care aveau insa numai bratul pentru a indica ora, nu si cel pentru minute si nu avea protectie de sticla deasupra. Aceste ceasuri erau de marimea unui puc de hochei si erau carate in mana sau in buzunar, nu prinse la incheietura mainii.

Ceasul de mana a aparut in Primul Razboi Mondial. A fost purtat pentru prima data de fizicianul francez, Blaise Pascal. In 1577, Jost Burgi a inventat bratul pentru minute. Primul ceas electronic care folosea o baterie a aparut in 1953.

Primul ceas cu alarma a fost inventat de Levi Hutchins in 1787. Alarma din acest ceas suna numai la ora 4 AM.


 
Despre inventarea ceasului
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*