Despre jobul „part-time" sau lucrul cu „jumatate de norma"

Sistemul de lucru „part-time” se refera in esenta la ceea ce numim de obicei lucrul cu „jumatate de norma”. Este o varianta la care apeleaza tot mai multe persoane mai ales studentii. Unele nu dispun de timpul necesar pentru a desfasura o activitate intr-un program clasic de 8-9 ore. Iar pentru altele este pur si simplu o modalitate de a-si rotunji veniturile, pe langa slujba de baza.

Cine are carte (de munca) are parte?

O alta modalitate de angajare, care nu are la baza semnarea unui contract de munca, se poate realiza prin incheierea unui contract de colaborare. Aceasta forma de angajare prezinta dezavantajul ca persoana respectiva nu beneficiaza de asigurari sociale si nici nu acumuleaza vechime in campul muncii.

Prima categorie, cea mai numeroasa, dintre persoanele care apeleaza la sistemul „part-time”, o reprezinta studentii, in special aceia care doresc sa se sustina financiar, dar, in acelasi timp, sa aiba la dispozitie si suficient timp pentru studiu.

In a doua categorie intra angajatii institutiilor bugetare, care nu au un venit suficient si care dispun de ceva mai mult timp pentru a putea desfasura o activitate complementara. In functie de specializarea pe care o au sau de aptitudini, acestia opteaza pentru diferite slujbe.

Ultima categorie include specialistii cu studii superioare din diverse domenii, care ofera consultanta, punand la dispozitie calificarea si experienta acumulate pe „felia” lor.

Articolul 2 din Legea nr. 83/ 21 iulie 1995 precizeaza ca o persoana poate fi incadrata prin incheierea unei conventii civile de prestari servicii, in cateva situatii. Daca lucreaza la asociatiile de locatari, daca indeplineste o activitate de maximum 60 de zile sau daca desfasoara o activitate permanenta care nu depaseste, in medie, 3 ore/zi, in raport cu un program de lucru de 170 de ore pe luna. Din punct de vedere legislativ exista doua modalitati prin care se poate realiza angajarea in sistem „part-time”.

Prima dintre acestea este angajarea cu contract de munca pentru un program zilnic de lucru de 4 ore. In acest sistem se pot incadra persoanele pensionate cu gradul III (care au capacitate de munca limitata), cele care beneficiaza de program redus pentru studii (finantate, de obicei, de firmele la care lucreaza) si cele angajate prin cumul de functii. Salariatii beneficiaza de asigurari sociale, iar perioada lucrata reprezinta vechime in campul muncii. Ultima varianta de angajare beneficiaza de legislatia aferenta in vigoare, mai ales in sectoarele unde exista un deficit de cadre tehnice de specialitate. Suportul legal de baza il constituie Legea nr. 2/ 7 ianuarie 1991, privind cumulul de functii, potrivit careia „orice persoana poate cumula mai multe functii si are dreptul sa primeasca salariul corespunzator pentru fiecare din functiile ocupate”.


 
Despre jobul „part-time" sau lucrul cu „jumatate de norma"
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*