Despre ulcerul peptic si gastroduodenal

Cele mai multe ulcere sunt cauzate de o infectie si nu de stres sau condimente! Ulcerul peptic nu este altceva decat o leziune produsa de acidul gastric si de enzimele digestive asupra mucoasei tubului digestiv.

De cele mai multe ori aceasta leziune nu depaseste ca dimensiuni guma din capatul unui creion si cu toate acestea, neplacerile produse de ea pot fi foarte mari. „Nisa” se localizeaza de cele mai multe ori in duoden, in stomac, in esofag sau in alte zone ale intestinului subtire(foarte rar). Se pare ca al zecelea dintre noi va face pe parcursul vietii ulcer! In jurul varstei de 40 de ani cele mai frecvente sunt ulcerele duodenale, in timp ce pe la 50 de ani stomacul devine tinta preferata!

Sa fie stresul de vina?

Timp de aproape 100 de ani s-a crezut ca stresul este principala cauza de aparitie a ulcerului. Una dintre principalele unelte terapeutice este repaosul complet: indiferent de cata treaba aveai, erai pus la pat! In ciuda acestei masuri radicale, doctorii au observat ca rezultatele nu erau grozave, asa ca au dat vina pe mancarurile „prea condimentate”! Urmatorul pas a fost dieta stricta:”Ulcerosul trebuie sa tina regim!” spunea bunica si-ti punea in fata o farfurie cu piure. Timplul a trecut, medicina a progresat uluitor si a ajuns la concluzia ca stresul si condimentele nu au de ce sa fie atat de incriminate in aparitia ulcerului!

Cum apare?
In mod normal mucoasa gastrica este protejata de atacul sucului gastric printr-un strat de mucus. Cand bariera de mucus este strapunsa, acidul si pepsina (una dintre enzimele gastrice) dobandesc acces direct spre mucoasa si ataca, ducand la aparitia „nisei”! Dupa ce medicamentele antisecretorii au fost descoperite o alta strategie de tratament a fost la mare voga: scadem aciditatea gastrica si vindecam ulcerul! Intr-adevar, nisa se vindeca, insa odata reluata secretia normala, nisa reaparea la un numar foarte mare de pacienti!

De-abia in 1982 doi doctori australieni au gasit calul troian: o bacterie perfida, pe numele ei adevarat: Helicobacter pylori. Ea se poate identifica la 90% din bolnavii cu ulcer duodedenal si 60-70% dintre cei cu ulcer gastric. Aceasta bacterie distruge bariera de mucus lasand portita deschisa pentru atacul acid si enzimatic asupra celulelor epiteliale.
Pentru ca bacteria sa-si „faca de cap” este nevoie si de o anumita predispozitie genetica pentru ulcer: H pylori fiind identificata si la o multime de oameni care nu fac ulcer.

Mai sunt si alte cauze?
Sigur ca da! Exista o serie de factori predispozanti ce contribuie la aparitia ulcerului. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, diclofenac, ibuprofen, etc.) sunt printre cele mai frecvent incriminate in aparitia ulcerului, distrugand si ele bariera protectoare.

Fumatul scade secretia pancreatica de bicarbonat si creste secretia acida a stomacului expunand duodenul la un „asalt” acid sustinut! Alcoolul consumat des si mult compromite si el functia de bariera a mucoasei digestive.

Cum se manifesta?
Durerea abdominala localizata intre extremitatatea inferioara a sternului si ombilic este cea mai frecventa forma de manifestare. Insa, in aproximativ 25% din cazuri durerea este absenta – cel mai frecvent la diabetici, unde filetele nervoase ce transmit durerea sunt afectate de diabet.

Durerea este mai degraba descrisa drept o senzatie de arsura in epigastru (capul pieptului) insotita de balonare si senzatie de greata. Alimentele alina durerea daca ulcerul are localizare duodenala (insa ea revine la 2-3 ore dupa masa), in timp ce in ulcerul gastric masa induce durerea (alimentele stimuland secretia acida). Durerea se poate accentua pe parcursul noptii la cei suferinzi de ulcer duodenal.

Cum pot afla daca este ulcer sau nu?
Primul pas este sa mergi la medic. Acesta te va asculta, examina si apoi va decide ce teste sunt de folos pentru diagnosticarea cu certitudine a bolii. Pana la introducerea de rutina a endoscopiei, tranzitul baritat era cea mai folosita unealta in diagnosticarea ulcerului.

Tranzitul baritat
Medicul radiolog iti va da sa bei bariu: un amestec destul de ciudat la gust si ca aspect (un fel de creta). Aceasta substanta este radioopaca si se scurge prin tubul digestiv tapatand si astfel evidentiind foarte bine mucoasa digestiva. Ti se vor face mai multe radiografii ale tubului digestiv care-l vor ajuta sa pe medic sa identifice localizarea si aspectul „nisei.”

Endoscopia digestiva
Aceasta se face cu ajutorul unui tubusor flexibil din fibra de sticla ce contine in capat o sursa de lumina si o camera video prin intemediul careia medicul gastroenterolog inspecteaza aspectul mucoasei digestive.
Cum tranzitul baritat poate sa nu identifice pana la 30% din ulcere, endoscopia digestiva poate fi folosita ca prima manevra, sau pentru a verifica rezultatele tranzitului baritat. Aproximativ 5% din ulcere ascund un cancer de stomac si de aceea este este obligatoriu ca orice bolnav cu ulcer gastric sa beneficieze de un astfel de test.

Teste de sange
O proba de sange este recolatata pentru a se masura hemoglobina, fierul si pentru diagnosticarea infectiei cu Helicobacter pylori – sunt identificati anticorpii impotriva acestei bacterii.

Care sunt complicatiile?
Hemoragia apare la circa 20% din cazuri si este de departe cea mai periculoasa complicatie. Daca ea nu se opreste de la sine si necesita transfuzii importante, interventia chirurgicala nu mai trebuie amanata.


 
Despre ulcerul peptic si gastroduodenal




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*