În perioada 29 iulie – 4 august 2011, cinefilii sunt invitaţi la o nouă producţie europeană. Co-producţia Serbia/Germania/Suedia „Beli, beli svet / O lume albă, albă” în regia lui Oleg Novkovic va rula cu preţ fix de 7 RON la Sala 1. Al cincilea lungmetraj semnat de cineastul sârb Oleg Novkovic a fost realizat după un scenariu semnat de Milena Markovic, fiind a doua colaborare a celor doi după „Sutra ujutru / Mâine dimineaţa„ din 2006. „Beli, beli svet / O lume albă, albă a primit premiul Delfinul de Argint în cadrul Festivalului Internaţional de Film Festroia – Troia în 2011, Marele Premiu pentru Cel mai bun al Festivalului de Film de la Cottbus în valoare de 20.000 de euro, în 2010 şi Menţiunea Specială a Festivalului de Film Mar del Plata, tot în 2010.

Sinopsis

Bor, era cândva un înfloritor oraş minier din Serbia. Minele închise, între timp, sunt ca o cicatrice neînchisă a aşezării, în care oamenii s-au adaptat cum au putut schimbărilor. Războiul, destrămarea unei ţări şi tranziţia la un nou regim şi-au pus amprenta pe rând asupra oamenilor ale căror destine sunt măcinate însă şi de dragoste şi trădare. King este un chipeş fost miner, acum patron al unui bar. Pe vremuri a avut o aventură cu frumoasa oraşului, Ruzica, soţia fostului său antrenor de box. Când soţul a aflat, a înnebunit, iar Ruzica a trebuit să-l omoare. După şapte ani petrecuţi în închisoare, femeia se întoarce pentru a-l găsi pe King într-o relaţie cu o puştoaică frumoasă: propria ei fiică, Rosa. O poveste complicată de dragoste spusă pe melodii puternice cântate de un cor nemaiauzit de mineri.

Oleg Novkovic, scenarist şi regizor s-a născut la Belgrad în 1968. A debutat cu lungmetrajul Pomracenje în 1991. De la al doilea film, intitulat „Kazi zasto me ostavi” a început să contribuie la scenariile filmelor sale alături de scenarişti profesionişti precum Srdjan Koljevic sau Milena Markovic. A atras atenţia criticilor şi cinefililor internaţionali cu al treilea lungmetraj „Normali ljudi / Ordinary people / Oameni obişnuiţi” din 2001. Consacrarea a venit cu filmul „Sutra ujutru / Mâine dimineaţa„ din 2006 pentru care a fost recompensat cu Menţiunea Specială a Festivalului Internaţional de Film Fraţii Manaki, Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului de Film de la Cottbus şi Menţiune Specială a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary. „Beli, beli svet / O lume albă, albă” este cel mai recent film  al său.

SALA 1: O lume albă, albă (Beli, beli svet) – PREMIERĂ – N – 15

Regia: Oleg Novkovic

Gen: Dramă

Durata: 121 minute

În rolurile principale: Nebojsa Glogovac, Uliks Fehmiu

Ora: S,D: 16:15 , 18:30

V, L-J: 16:15 , 18:30


 
Filmul european rămâne în programul Cityplex
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*