Plantele aromatice pot fi impartite in doua mari categorii: lemnoase si verdeata. Cum le deosebesti?

PLANTE AROMATICE LEMNOASE

Cimbru, rozmarin, salvie, oregano, dafin

1Cum le pregatesti Foloseste ramurele intregi pentru supe, mancaruri cu sos, sarmale, sosuri. Leaga-le manunchiuri, ca sa nu lase betisoare in mancare. Daca vrei sa folosesti doar frunzele, desprinde-le de pe fir intre doua degete, de la varf pana jos. Adauga-le in preparate ca atare, tocate sau maruntite.
2 Cum le gatestiPlantele aromatice lemnoase elibereaza cel mai bine aromele in timpul fierberii indelungate, la foc mic. Daca reteta este rapida (preparate la gratar sau prajite), atunci, pentru a obtine o aroma speciala, toaca-le sau zdrobeste-le.
3 Cum le pastrezi Pune-le la uscat legate in manunchiuri, intr-un loc bine aerisit si la intuneric. Dupa uscare, marunteste-le si pastreaza-le intr-un recipient inchis ermetic sau foloseste atata cat ai nevoie direct din legatura. Foloseste-le pentru aromatizarea uleiului de masline: zdrobeste-le (ca sa elibereze mai multa aroma) si apoi pune-le in sticle sterilizate, in care torni uleiul.

VERDEATA

Patrunjel, menta, coriandru, marar, busuioc, leustean, frunze de telina

1Cum le pregatestiDe la patrunjel, menta, coriandru si leustean, alege doar frunzele si apoi toaca-le cat poti de marunt. |n ciorbe poti adauga si tulpinile de telina si leustean, dar tocate. Busuiocul trebuie rupt, caci daca il toci se innegreste, se striveste si isi pierde aspectul si aroma placute.
2 Cum le gatestiVerdeata se adauga la sfarsit, cand mancarea e gata – altfel, prin fierbere isi pierde aromele. Caldura preparatului este suficienta pentru a elibera aromele din verdeata pe care ai folosit-o.
3 Cum le pastreziVerdeata proaspata se poate pastra tocata si ambalata in pungi de plastic, in congelator, maximum trei-patru luni. Daca este presarata ca atare peste preparatele fierbinti, este la fel de aromata ca si verdeata proaspata. Mai poti incerca sa pregatesti si un piure de verdeata, amestecat cu putin ulei de masline si congelat in formele pentru cuburi de gheata.

 

PLANTA

FOLOSIRE

MERGE CU…

Lavanda

Dulce, cu flori, cu iz usor mentolat si de lamaie, cu buchet amarui si aroma foarte persistenta

Foloseste floarea intreaga si frunzele tocate, proaspete sau uscate.

Preparate frantuzesti, marocane. Pastreaza in borcanul cu zahar fire uscate, marunteste in aluaturi.

Roinita

Aroma subtila de menta, combinata cu aroma de mere coapte

Frunzele trebuie tocate marunt, fiindca sunt cam atoase.

Preparate din carne de porc si miel, salate proaspete de vara, cu cuscus, rosii, patrunjel

Cimbrisor

Miros placut, cald, aroma de lamaie si gust usor amarui

Desprinde frunzele intre degete sau foloseste firele intregi.

Preparate cu carne de pui, peste si fructe de mare; in deserturi cu fructe si la biscuiti

Maghiran

Dulce, cald si usor picant

Desprinde frunzele intre degete si apoi toaca sau sfarama. Adauga spre sfarsitul gatitului, caci este foarte delicat.

In preparate cu ou, pui, in ciuperci sau salate

Tarhon

Aroma puternica si persistenta, dulce, de anason. E suficienta o cantitate mica.

Foloseste doar frunzele, pentru feluri mai delicate, si coditele (tocate) in ciorbe sau preparate mai consistente.

Preparate cu pui, peste si oua. Se foloseste mult in bucataria frantuzeasca.

 

 

 


 
Ghidul plantelor aromatice




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*