Credeti în schimbările climatice?Aceasta nici nu mai este o intrebare defapt – este un fapt dovedit deja.
O discutie tipica despre schimbarile climatice începe astfel: „Eu ştiu că se schimbă clima, dar oare ea nu s-a schimbat mereu prin ciclurile naturale?”
Cercetatorii ne vor raspunde dand ca exemplu situatia climei in perioada medievala.
Studiile recente arată că acceptarea publică a dovezilor ştiinţifice care indica faptul ca omul a provocat schimbările climatice, a scăzut. Cu toate acestea, schimbarea nu este prea mare.
Este foarte greu pentru oamenii de stiinta sa inteleaga acest lucru, insa dovezile stiintifice ca oamenii influenteaza negativ schimbarea climei devin tot mai convingatoare in fiecare an.
Totusi, percepţia publică este foarte confuza. Din ce cauza sunt oamenii confuzi, de ce nu pot accepta faptul ca sunt de vina pentru schimbarea climei?
Aici intervin mai multi factori:
– un prim factor ar fi trecerea de la a fi o problemă ştiinţifica, la o problemă politică;
– un alt factor ar putea fi „disonanţa cognitivă” – apare în cazul în care oamenii isi modifica convingerile cand este vorba de adevăruri incomode;
– un factor decisiv este acela ca oamenii s-au plictisit de acuzatiile aduse constant cu privire la schimbările climatice;
– un factor extern este criza financiară care a jucat un rol important. Oamenii au preocupari mult mai mari si nu mai au timp sa se gandeasca la schimbarile climatice.
Voi ce parere aveti? In ce masura influenteaza omul schimbarile climei? Asteptam raspunsurile voastre.
Tags: incalzirea globala schimbarea climei schimbari climatice