Iata lista „E“-urilor considerate de specialistii oncologi drept extrem de periculoase:

– Adaosuri suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
– Adaosuri periculoase: E 102, E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care
produce tumori pe glanda tiroida)
– Adaosuri toxice:
– produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224
– afecteaza tubul digestiv: E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E
465, E 466
– produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
– suprima din organism vitamina B12: E 200
– cresc colesterolul: E 320, E 321 (antioxidanti din margarina)
– ataca sistemul nervos: E 311, E 312
– produc boli ale aparatului bucal: E 330 (acidul citric sau sarea de lamaie – cel mai
periculos adaos cancerigen)
– Adaosuri cancerigene E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte nociv), E 213, E 214, E
215, E 217, E 230, E 631 (glutamatul de sodiu)

– E 122 (azorubina). Este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la
dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la
persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia,
SUA, Austria si Norvegia, insa este permis in Romania.

– E 155 (brun HT). Este utilizat la ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse
la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca
poate produce o accentuata sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia,
Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia, dar este permis in
Romania.

– E 123 (anaranthul). Este obtinut din planta cu acelasi nume. Este folosit in
amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri.
Poate provoca astm si hiperaciditate. In testele pe animale a provocat afectiuni la
nasterea puilor sau chiar moartea.

– E 132 (indigotina). Este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata,
dulciuri, produse de patiserie, biscuiti. Poate provoca greata, voma, hipertensiune
arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.

– E 210 (acidul benzoic). Se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie,
branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in
special la persoanele dependente de medicatie, si poate reactiona provocand
hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator a fost asociat cu
cancerul.

– E 211 (benzonatul de sodiu). Este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si
pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba. Bauturile racoritoare cu
aroma de citrice contin o cantitate mare de benzonat de sodiu (pana la 25 mg/250
ml). Se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri si
este, de asemenea, prezent in multe medicamente. Se cunoaste ca provoaca
urticarie si agraveaza astmul

– E 250 (nitritul de sodiu). Este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii
preparate industrial (fara nitrit, „hot-dog“ si „bacon“ ar avea culoarea gri inchis) si da
o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de
cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile
care proceseaza carnea adauga, acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic
pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea
nitritilor pentru afectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de
toxina botulinica.

– E 312 (galat de dodecil). Se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor
grase. Poate provoca iritatie gastrica sau cutanata. Nu este permis in alimente
pentru sugari si copii mici, deoarece provoaca tulburari hematologice. Este asociat,
de asemenea, cu tulburari nervoase. Se foloseste in uleiuri, margarina, untura,
sosuri de plante.

– E 420 (sorbitol si sirop sorbitola). Este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza. Se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice. Provoaca tulburari gastrice.

– E 555 (silicatul de aluminiu si potasiu). Este folosit in sare, lapte praf si faina. Se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer.

– E 952 (ciclamat). Este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte
reactii adverse. In urma testelor efectuate in laborator s-a demonstrat ca poate fi
cancerigen. Este interzis in SUA (inca din 1970) si Anglia din cauza potentialului
cancerigen. Este permis in Romania.
– care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330.
– care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252.
– care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233.
– care ataca sistemul nervos: E311, 312
– care pot produc tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461,
407 (din inghetata).
– care distruge vitamina B12: E200.
Folositi informatiile atunci cand faceti cumparaturi si evitati alimentele care contin
aditivi alimentari periculosi.
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei
globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale se afla
pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de
circulatie. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in
organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoaca
distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura,
folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si
benigne


 
Lista cu cele mai periculoase E-uri (E-uri toxice cancerigene)




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*