Litoralul mării negre se întinde în judeţul Constanţa pe o lungime de peste 100 km (din 244 km) ce formează ieşirea la mare a României. Marea Negre este a treia mare europeană ca întindere şi a doua ca adâncime, cu salinitate redusă (17 – 18‰ la ţărm şi temperatura apei vara de 20 – 25C).
În Marea Neagră nu există curenţi, plante sau peşti periculoşi. Platforma litorală coboară lin de la plajă (pe o fâşie de 100 – 200 m spre larg, adâncimea apei este redusă: 1 – 2 m), eliminându-se astfel orice factor de risc. Clima litoralului este blândă, vara zilele sunt lungi şi călduroase, durata de strălucire a soarelui în luna iulie este de 10 – 12 ore pe zi, iar temperatura medie este de 24C, pe când cea anuală este de 11C. În sezonul cald temperatura la suprafaţa plajei urcă până la 45C, însă brizele marine, bogate în aerosoli atenuează arşiţa zilelor toride. Marile întinderi de plajă sunt „pavate“ cu nisip auriu de o fineţe deosebită. Peste tot plajele sunt orientate spre răsărit. Între Mamaia şi Mangalia se întinde parcă un singur oraş, o complexă staţiune.
Statiunile de pe litoralul romanesc sunt: Năvodari, Mamaia, Constanţa, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Techirghiol, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai.
Judeţul Constanţa este pe primul loc in tara cu o capacitate de cazare de peste 150.000 de locuri (cca. 45% din totalul locurilor oferite de România). De asemenea, concentrează cca. 60% din afluxul turistic internaţional al ţării.


 
Litoral Marea Neagra: statiuni, informatii, clima
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
2 Comentarii
  1. Cazare Eforie Nord 11 ani în urmă

    Anul acesta cred ca o sa ajung si eu la mare! nu am mai fost de doi ani:(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*