Margarina a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le incalzeasca la 150° C, si sa le adauge hidrogen in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca. A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul ca si consistenta si cu … plasticul ca structura moleculara, adica margarina.

De atunci – timp de 50 de ani – , margarina s-a „imbogatit” cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decat laptele. Aceasta este mica poveste a margarinei – un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de catre organism in energie. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au „darul” sa incurce o multime de procese naturale. Sunt incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta inseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la CANCER. Cercetari clinice – care s-au intins multi ani la rand, subiectii consumatori de margarina fiind observati cu atentie – arata ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina sau de alimente PRAJITE. Patrunse in organism, pe langa faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu. De asemeni, consumul frecvent si constant de margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei. Nutritionistii spun ca margarina rastoarna orice regula a nutritiei. Structura naturala a uleiurilor este o „cis”, iar in cazul margarinei – prin hidrogenare – se transforma in structura „trans”, care este una sclerozanta. Aceste grasimi sunt foarte daunatoare, deoarece nu pot fi „arse” de catre organism. Ele se depoziteaza in tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizandu-l. Daca lipseste structura naturala „cis”, membranele noastre celulare capteaza aceste uleiuri cu structura „trans” si degenereaza. Astfel, nu se mai fac schimburile ionice la nivel celular, iar celula, in final, MOARE.

Prin urmare, nu este bine sa consumam margarina, aspect de luat in calcul in special la copii, pentru ca acest aliment – de orice firma ar fi preparat – degenereaza si sclerozeaza toate tesuturile. Din fericire, margarina are destui substituienti naturali, care nu numai ca o inlocuiesc cu succes, ci si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste. Untul romanesc (de la tarani) este mai bun decat cel din import, deoarece este mult mai putin procesat si denaturat. Uleiurile obtinute prin PRESARE LA RECE (de floarea-soarelui, masline, arahide, susan etc.) duc la scaderea colesterolului si curata vasele de sange.


 
Margarina si efectele negative asupra sanatatii




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*