Anticii purtau lucruri traznite!
Daca e sa facem o comparatie intre moda actuala si ce se purta in Antichitate, am spune ca suntem in prezent niste conservatori. Designeri excentrici celebri ai prezentului, cum ar fi Gareth Pugh, de-abia daca ar fi trecut drept bieti croitori pentru plebe in Antichitate.
Moda in vechime a fost plina de ciudatenii. Nu spun ca nu exista si astazi astfel de aspecte intr-ale modei, insa cu sute de ani in urma lucrurile erau mult mai bizare.
Moda chinezeasca in randul femeilor din secolul al XIII-lea a fost de departe cea mai chinuitoare. Acestea vroiau sa aiba picioare cat mai mici si cu un singur deget (cel mare) asa ca isi legau inca de mici picioarele in asa fel incat sa ramana doar cu degetul mare iar celelalte sa devina parte din talpa.
Legendele spun ca aceasta moda a devenit populara in randul femeilor dupa ce in secolul XIII, imparateasa Taki s-a nascut cu o malformatie la picioare. De atunci toate si-au dorit sa aiba picioare ca ale imparatesei. Aceasta „moda” a fost interzisa in 1949.
In Grecia Antica, hainele oamenilor cu rang se deosebeau foarte putin de hainele celor fara rang, doar prin cateva broderii si calitatea materialului si al culorii. Cel mai des era folosita lana, iar pentru cei foarte saraci, parul de capra.
Diversitatea hainelor in Grecia Antica poate fi redusa la trei tipuri de imbracaminte: tunica, mantia, hlamida. Toate constau in o bucata de stofa drapata dreptunghiulara stransa cu o centura, pe umar cu o agrafa sau un nod.
In timpul imparatului Nero, la Roma, femeile purtau haine transparente fara niciun fel de lenjerie intima. Filosoful Seneca spunea, si pe buna dreptate, ca „femeile nu mai aveau ce sa dezvaluie barbatului in dormitor pentru ca vazuse deja totul”.
Macar cu aceasta moda, femeile nu puteau sa pacaleasca barbatii si sa-si puna sutiene cu bureti pentru a da impresia ca au sanii mai mari.
In secolul XIV, in perioada Renascentista, nu se auzise inca de drepturile animalelor, iar blanurile erau la mare cautare. Toate femeile purtau gulere de blana, dar acestea nu erau jupuite de pe animale, ci purtate impaiate. Cu toate acestea, gulerele erau pline de de purici.
Oricat de aberant suna acum, aceasta moda absolut neigienica a rezistat timp de 200 de ani.