O echipă multinaţională de cercetători a arătat cum o ciupercă afectează o specie de furnici (Camponotus leonardi) din Tailanda, făcându-le să se comporte ca nişte mici zombi şi să sfârşească în cele din urmă în locuri propice pentru reproducerea fungilor.

O ciuperca  transforma furnicile in zombi

Cercetătorii au privit cu ajutorul microscopului în interiorul organismului furnicilor. Astfel au observat că ciuperca respectivă creşte în interiorul corpului şi capului, făcând muşchii să se atrofieze şi fibrele musculare să degenereze şi afectând sistemul nervos central.

Fungii pun stăpânire pe furnica infectată. O obligă să se despartă de grup şi îi creează confuzie, pentru a nu mai fi capabilă să se întoarcă. De asemenea, provoacă convulsii, ceea ce le face pe furnici să cadă în cele din urmă pe pământ. Aceasta este ţinta finală, deoarece condiţiile de la sol, de umezeală şi temperatură scăzută, sunt ideale ca fungii să se înmulţească.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un fapt şi mai interesant. În mijlocul zilei, când lumina şi căldura solară sunt maxime, ciuperca sincronizează comportamentul furnicilor infectate şi le determină să muşte nervura principală a celei mai apropiate frunze. Apoi rupe fibrele musculare ce mişcă mandibula, ţinând furnica prizonieră până la moarte. După câteva zile fungii aflaţi în capul insectei vor fi gata să elibereze spori, ce vor infecta la rândul lor alte furnici.


 
O ciuperca  transforma furnicile in zombi
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*