Programul Erasmus 2014: schimbari majore si o fi­nanţare cu 40% mai mare

Cu toate ca programul Erasmus a fost la un pas de a fi eliminat complet de pe lista prioritară de finanţare, la ajustarea bu­ge­tului Uniunii Europene, înce­pând cu noul an 2014, mobilităţile internaţionale Erasmus vor fi demarate într-o nouă formulă şi cu o fi­nanţare chiar cu 40% mai mare.

Principalele modificare anuntate de noul program Erasmus pe 2014 sunt:

În primul rând, programul Erasmus an­ticipează o reducere a birocraţiei necesare aprobării unui proiect, tocmai prin reunirea sub aceeaşi aripa a tuturor celorlalte programe existente anterior din ca­drul Erasmus Life Learning Pro­gramme sau Erasmus Mundus (colaborările dintre universităţi semnatare ale pactului Bologna cu cele din afara Europei) cât şi cele de tip voluntariat sau pentru elevi. Acest lucru va însemna că actualele proiecte Erasmus vor fi lăsate să se desfăşoare până la bun sfârşit, în timp ce, de la 1 ianuarie 2014, se vor deschide noi posibilităţi de aplicare pentru a forma programe de schimburi instituţionale.

O altă noutate cu care vine actualul progam de schimburi es­te concentrarea pe piaţa de mun­că. În mod concret, dacă, până în prezent, schimburile, atât cele de studenţi, cât şi de doctoranzi, cadre didactice sau personal ad­mi­nistrativ sau auxilliar, erau con­centrate pe domeniul cerce­tării şi cel cultural, începând cu 2014, Uniunea Europeana va sprijini cu o treime din bugetul de 14,7 miliarde de euro acele parteneriate care se încheie între instituţii de învă­ţământ, organizaţii pentru tineret, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale cât şi ONG-uri.

De asemenea una din modificarile Erasmus pe 2014 include posibilitatea de acordarea unor împrumuturi prin Banca Euro­peană de Investiţii pentru maste­ranzii care doresc să urmeze întreg ciclul al doilea Bologna la o universitate din străinătate.


 
Programul Erasmus 2014: schimbari majore si o fi­nanţare cu 40% mai mare
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*