Domnul profesor univiversitar  doctor Victor CIUPINĂ, Rectorul Universităţii Ovidius ne vorbeste in revista OVIDIANUM despre evolutia universitatii Ovidius pe plan national si european.

Anul universitar 2010-2011 începe sub semnul îmbunătăţirii condiţiilor de cercetare în universitate, al optimizării condiţiilor de studiu pentru studenţi, al amplificării posibilităţilor de acces la informaţie.
Avem, în continuare, în plan dezvoltarea laboratoarelor de înaltă performanţă în cercetare. Universitatea Ovidius şi-a declarat intenţia de a îmbina educaţia şi cercetarea, şi-a definit poziţia de universitate de educaţie şi cercetare.
Nu putem spera la îndeplinirea acestui deziderat decât prin îmbunătăţirea condiţiilor în cele zece centre de cercetare pe care universitatea
se sprijină în momentul de faţă, cu multiplele programe desfăşurate, cu diversele direcţii de cercetare, unele dintre ele bucurându-se, în momentul de faţă, de rezonanţă naţională, europeană şi mondială. Menţionez, în acest sens, noi materiale cu proprietăţi speciale, prin tehnici de nanostructurare a materiei, energii
nonconvenţionale pe bază de hidrogen.

O prioritate este reprezentată şi de îmbunătăţirea condiţiilor de cercetare în protecţia mediului marin şi dunărean. În acest moment,în cercetarea românească sunt importante două teme. Una din ele se referă la sistemul de lasere de mare putere şi a doua este intitulată simplu: „Marea Neagră şi Dunărea”. Universitatea Ovidius se poate implica în aceste teme de cercetare în chip cu totul special, ţinând cont şi
de circumscrierea pe care universitatea noastră o face în jurul ei prin Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, a cărei iniţiator este.
O altă direcţie de cercetare extrem de importantă este aceea în ştiinţe medicale, legată de transplanturi şi celule stem.
Acestea sunt numai câteva dintre domeniile şi direcţiile de cercetare care se vor dezvolta în cadrul Universităţii noastre în perioada următoare. Această notă trebuie să fie distinctă pentru Universitatea Ovidius, unde un loc central va fi deţinut de cercetarea avansată şi de educaţia bazată pe cercetare avansată.
Universităţile româneşti se găsesc într-un proces de transformare. Ele pot deveni cunoscute şi remarcate pe plan mondial numai în situaţia în care întreaga activitate din universitate se sprijină pe cercetare avansată.
Din acest punct de vedere, Universitatea Ovidius se află într-o transformare profundă.
Vom acorda, de asemenea, o atenţie deosebită îmbunătăţirii condiţiilor de studiu şi de petrecere a timpului în afara sălilor de curs, seminar şi laborator, prin ridicarea nivelului calitativ al spaţiilor de învăţământ şi al căminelor studenţeşti.
Îi asigur pe toţi cei care studiază la Universitatea Ovidius de intenţia noastră declarată şi demonstrată în perioada anterioară, care trebuie să se concretizeze şi în acest an şi în anii viitori, prin ridicarea nivelului de calitate a condiţiilor de studiu şi de trai al studenţilor în spaţiul universitar.
Sperăm că Universitatea noastră îşi continuă cursul ascendent, recunoscut în unanimitate în mediul universitar românesc, dar şi pe plan
european.
Sperăm ca „Ovidius” să devină una din principalele universităţi în România, că vom putea intra în topurile internaţionale, bazându-ne pe viziunea modernă pe care o avem în legătură cu dezvoltarea instituţiei în acest an universitar, dar şi în anul următor.

Prof. univ. dr. Victor CIUPINĂ,
Rectorul Universităţii Ovidius


 
Rectorul Victor Ciupina despre evolutia Ovidiu Constanta
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*