1. Trebuie să scriu un roman
Elevul de 15 ani,adolescentul dorea foarte mult să scrie un roman,a zis că nu îi trebuie imaginaţie doar trebuie să povestească viaţa lui de adolescent cu crize şi fericirea acestei vârste.Dar ca orice roman,trebuia sa fie un personaj feminin,asa ca sa dus la verisoara sa in ajutor.Dar ca orice operă are nevoie de un titlu s-a gândit să-l numească:Dragoste de copil sau Flori de primăvară sau La şaptesprezece ani într-un final i-a rămas titlul„Romanul adolescentului miop”.Dar nu ştie cine să fie eroul romanului.El avea un avantaj citea foarte mult dar totuşi nu se descurca la matematică.

2. Gloria lui Robert
Avea un prieten,Robert,pe care s-a gândit să îl facă protagonistul romanului dar el(Mircea Eliade) îl crease ca fiind un personaj ridicol,Rober i-a zis dacă vrea să îl pună ca protagonist atunci să îi găsească al rol deoarece el nu vrea să fie un personaj ridicol,acesta a fost un motiv de conflict între cei doi prieteni.El împreună cu prieteni lui mergeau în parcul Carol unde se întâlneau toate perechile de liceeni.Prietenul lui avea un defect care îi deranja şi pe ceilalţi dintre prieteni lui,era lăudăros,în ceea ce priveşte fetele.Prietenii lui si-au ales cate o partenera si s-au dus la plimbare,acesta a ramas cu o fata mai timida.Adolescentul incercand sa o sarute aceasta izbugnii in plans sh se duse la sora ei.Acesta ii zise lui Robert ca nu il va mai insotii in nicio intalnire amoroasa.

3. Jurnalul de clasă
El când a decis să scrie un roman ştia că trebuie să i-a câteva notiţe asupra vieţii lui de adolescent şi acasă dar şi la şcoală.Ora de istorie în această oră era ascultată o colegă de a lui care nu ştia nimic,dar cineva tot se găsea să sufle,dar sufla prost ca să nu se plictisească.Ora de muzică fiind ultima din acest an,maestrul a venit cu un teanc de note muzicale şi cu o nouă romanţă,Crinul.Ora de chimie ,Aguletti a plâns pt că mai luase un„insuficient” iar Fănică a luat „bine”.Ora de matematică era un chin pt el şi pt alţi din situaţia lui.Problemele care se lucrau în clasă nu aveau un grad mare de dificultate dar pentru dar el nu le găsea rezolvarea.

4. Între don Juani
Într-o seară vine Robert şi Dinu la el acasă să se plimbe prin Cişmigiu şi să mai cunoască nişte fete,se duc în parc dar cum Robert este întotdeauna lăudăros povestea peripeţiile lui cu fetele şi noile experienţe în materie de fete.

5. Un prieten
Prietenul lui,Marcu,aveau în comun dragostea pentru lectură,dar dragostea lui Marcu era mai intensă decât dragostea lui pentru că el nu citea şi în timpul orei aşa cum făcea Marcu,prietenul lui şi când era pe punctul să îl asculte cineva care îl înţelegea îi făcea semn,acesta nu se pricepea la chimie dar asta nu îl împiedeca să citească.

6. Luni 8-9,Germană.
Deşi citea foarte mult el nu era un elev strălucitor,şi ca toţi elevi nu se descurca la anumite materi cum ar fi:franceză,română şi mai ales germană dovada acestui lucru este că a rămas corigent în clasa I.El nu se descurca la germană oră care o avea cu un profesor care îi făcea astfel „dobitoci”,„tâmpiţi” la care el termina întotdeauna cu „insuficient”deoarece nu ştia să pronunţe corect cuvintele.

7. Corigenţă
El a rămas aşa cum a mai rămas şi în alţi ani corigent la matematică ştia că dă examen aşa că şi-a făcut un program destul de riguros pe care ar dori să îl aplice dar întotdeauna exista ceva care să-l deranjeze.El nu putea să înveţe matematică în trei zile aşa că şi-a propus să înveţe la toamnă pentru că are mai mult timp să înveţe matematica şi regurile sale.

8. Premianţii
Era ziua de decernare a premilor pentru cei mai buni elevi dar ziua în care corigenţi îşi vedeau numele pe listă,uni copii aveau premi cu coroniţă adică dovada faptului că exista elevi foarte buni în aceea şcoală dar şi în clasa lui.De la clasa 9 erau patru corigenţi printre care se afla şi el dar şi prietenul lui Dinu,care erau în aceeaşi situaţie adică corigenţă,undeva în mintea lui ştia că trebuie să înveţe la matematică.

9. Vacanţa
Bineînţeles vacanţa este aşteptată de toţii copiii dar era mai fericită şi mai distractivă dacă nu rămânea corigent la matematică la matematică.El mergea cu prieteni lui în Cişmigiu,dar gândul îi fugea la matematica care i-a scricat vacanţa,cum este vara foarte cald el stătea în casă şi citea dar cu toate astea nu mai scrisese nimic la „Romanul adolescentului miop”.

10. Jurnal de vară
Au trecut zile în şir şi el nu mai deschise caietul de matematică,până la 9 septembrie când îşi planifica câte zile mai sunt până pe 15 septembrie.Venise ziua examenului de corigenţă,pe data de 18 septembrie Vanciu îi promovase pe toţi elevii.

REZUMATUL  ROMANULUI  ADOLESCENTULUI  MIOP: PARTEA II

1. Mansarda
Mansarda pentru el era totul,acolo stătea,acolo îşi amintea de cele mai plăcute momente dar şi momentele lui dificile,mansarda era pentru el o bună prietenă care ştia toate secretele lui,acolo în mansardă crescuse şi acum fiind adolescent când se uita pe geam îl apuca melancolia şi se întrista.

2. Muza-Societate Cultural Dramatică
În clasa a-III-a erau obligaţii într-un fel să meargă la această societate„Muza”.Această societate producea şi piese de teatru la care şi el participa la piesă pentru prima oară.
Ca la orice piesă trebuie să fie alcătuit decorul care era o bătaie de cap pentru toţi participanţi la aceea piesă de teatru.

3. Fănică
Fănică scrisese o revistă care avea titul„Un liceu modal”şi se va putea aplica la Sf. Spiridon.
Fănică era talentat a scrie scenari,dar are multă imaginaţie pentru a avea acest talent,la alcătuirea decorului el avea întotdeauna ceva de spus şi de adăugat.

4. Domnul redactor
Ca orice adolescent dorea să aibe bani de buzunar aşa i-a venit ideea de a merge la redacţia domnului Leontescu.El i-a mai dat domnului Leontescu nişte articole pe care mai câştigase nişte bani,acum când s-a dus domnul Leontescu afost foarte mulţumit de articolele lui şi aşa a mai câştigat şi experienţă şi admiraţia domnului Leontescu.

5. Noiembrie
În noiembrie cum totul s-a uscat afară,uni adolescenţi devin sentimentali şi visători,privea afară pe geamul din mansrdă şi se întrista.În această parte a capitolului el era foarte trist şi melancolia era izgonită de amintiri.

6. Repetiţii
Începuse repetiţiile pentru opera”Un liceu model„,domnul Filimon era regizorul care îi ajuta la fiecare piesă de teatru care vroiau să o realizeze,de câte ori îi ajuta piesa era un succes total.Începuse repetiţiile în adevăratul sens al cuvântului,după ce un timp a durat alcătuirea decorului.

7. Drumul către mine însumi
El zicea că nu se cunoaşte aşa foarte bine şi că îi trebuie un timp să îşi alcătuiască o personalitate,să aibe un singur suflet pe care poate să-l modeleze cum vrea el.dar cu două suflete nu merge.A stat zile întregi să descopere drumul spre sufletul lui şi să îşi înfingă temerile şi să se cunoască cât de cât bine.

8. Incipit vita nova
Textele latineşti erau pentru Fănică ceva care îl făcea deosebit pentru ştia să citească şi să traducă mai bine decât alţii copii.El(Mircea Eliade ) a trebuit să o i-a de la capăt deoarece el nu ştia aşa de bine, decât alţii copii,înschimb Marcu nu ştia să citească dar avea un avataj putea să traducă.

9. Cu Moş-Ajunul
Corul se aduna ca în fiecare an la el acasă,să repete cântecele cu care se vor duce la colind.Venise seara în care trebuia să plece la colind,au plecat pe la el,pe la Radu,uni oamenii aveau obiceiul să îi servească şi cu vin.

Partea II
1. Sâmbătă
Sâmbăta era ziua trupului şi a momentelor erotice pentru toţi prietenii lui şi inclusiv el.Băieţi se ducea la fete acasă şi după ce îşi petrecea un timp cu ele le lăsa bani pe masă.
El vroia să fie cu o fată ca să vadă dragostea cu ochii de adolescent.

2. Papini,eu şi lumea
Giovanni Papini a scris în opera lui ceea ce vroia să scrie el,dar a zis că nu poate să-l copieze pe Papini şi că nu poate să trăiască în viaţa altuia,deci povestea lui Papini era foarte asemănătoare cu cea a lui.

3. Un an
După un an nu scrisese nimic în romanul lui,fiecare dimineaţă a săptămâni o petrecea în bibliotecă fiind că era unica sa prietenă.Trecuse un an şi avea din ce în ce mai puţine amintiri.

4. Prieteni
In ultimile luni nu mai trecuse nici un prieten pe la el.Toţi erau studenţi la Drept,altul la Filozofie.L-au întrebat dacă a scris la roman el i-a minţit şi le-a zis că lucrează la partea a doua.

5. Tristeţi în vară
În vară toţi plecau la mare,la ţară în vacanţă care să se distreze.Se gândea cum este să fie la universitate să înveţi ca să poţi să promovezi.

6. Mă clatină vânturile
Insectele şi chimia îl îngrozeau dar ştiinţele:istoria şi filozofie sunt utile pt vârsta lui.
7. Bacalaureatul.
La examenul de corigenţă el şi Marcu răspundea promt.La bacalaureat la proba orală toţi sunt admişi.
Bacalaureatul a trecut cum a trecut examenul de corigenţă,şi alte examene pe care le-a dat.

8. Final
Autorul a fost singurul care a trecut din seria liceului şi îl doare că nu a trecut şi Marcu,şi-a citit numele pe listă şi a întrebat profesorii asupra elevilor de la bacalaureat.
Nu vrea să se gândească la Universitate şi la caietul pe care scrie,este un caiet de adolescent care va rămâne pt totdeauna.Îl obsedează romanul şi nu ştie cum să-l scrie şi nu poate să-l scrie,viaţa adolescentului şi îl apasă viaţa.

REZUMATUL  ROMANULUI  ADOLESCENTULUI  MIOP VOLUMUL
PARTEA II

1. Decor
Se uita pe geam şi admira peisajul în toată splendoarea lui,cu castani umezi de la ploaie.A făcut cunoştinţă cu o studentă pe care o chema Bibi.

2. Preşedintele
Toamna a trecut şi începea iarna cea cumplită.La întrunirea de la Universitate participau toţi elevi universităţi a mai cunoscut pe cineva,care era studentă acolo şi o fată pe care o chema Nonora.

3. Nonora
Nonora era o fată frumoasă care atrăgea atenţia asupra ei cam tot timpul,el era îndrăgostit de această fată.Când au mers cu trenul se stăpânea să nu o sărute.

4. Intermezzo
Trecuse două luni din iarna cea geroasă,preşedintele a găsit un alt sediu,s-a gândit că tinereţea şi-o poate petrece fără Nonora dar şi fără cărţile lui,trebuia să inceapă acea perioadă maturizarea.

5. Profesorul

După vacanţe,cursurile de filozofie erau tot mai puţin frecventate,cursul „Istoria artelor”îi făcea pe elevi să se plictisească la aceea oră,sau să doarmă deoarece profesorul avea o voce foarte caldă.
6. Primăvara
Primăvara pt el era anotimpul amintirlor erotice cu femeile pe care le vedea pe stradă,şi îşi amintea de Nonora.

7. Muncile şi zilele
El lucra la o revistă din greu care nu avea succes şi după patru numere nu a mai supravieţuit.

8. Drum de la mănăstire
În dimineaţa Floriilor,trenul de Constanţa îi lăsase în gara mănăstiri,erau aproape numai perechi de îndrăgostiţi,el se împăcase cu Nonora.Vizitând mănăstirea,apoi au plecat să facă un picnic în pădure,unde au stat de vorbă până în zori,deşi nu putuse să adoarmă.

9. O cheamă Nişka !
El cunoscuse o fată la Săcele care era tot o adolescentă cu fustă scurtă,care îi trăsese atenţia în tot ceeea ce făcea ea.Venise pt prima oară la el în mansardă şi răsfoia cărţile pe care le avea el în bibliotecă.

10. L’ Heure Sexulle
O nouă prietenie cu Nonora îl face tot mai neliniştit şi se gândeşte tot mai mult la o veche prietenă a lui Nişka.În cele din urmă renunţă la Nonora.

11. Prietenul meu iubeşte
El cunoaşte un prieten cu care îşi va petrece tot timpul liber care îi ştie toate dorinţele şi necazurile,dar şi critici ale unor opere.

12. Furtună la schit
Împreună cu prietenul lui au mers la schit dar acolo i-a apucat o furtună foarte mare care în zori se oprise,ei au mai stat acolo în acest timp s-au cunoscut mai bine.

13. Plecare
Se întâlnise în gară cu Marcu,s-au îmbrăţişat şi au început să povesteacă ce au mai făcut în acest timp când nu s-au mai văzut .

14. Sfârşit de vacanţă
Se termina vacanţa şi s-a întâlnit cu Nişka,dar care acum era logodit cu un băiat pe nume Paul.

15. Taine
Săptămâni întregi citea şi uita de restul lumi care poate aştepta ceva de la el.Învăţa pt examene 2 zile,2 nopţii primise o carte de istorie,apoi au trecut examenele.
Trebuia să înveţe 2 limbi orientale în acelaşi timp.

16. Redacţia
Odată cu cunoaştera profesorului de logică care era şi ziarist el devenise angajat la redacţie.El doreşte să scrie reportaje cât mai interesante.Prietenul lui Radu se îndrăgosteşte de Viorica,iar pe Nonora o vedea foarte rar.S-a întâlnit cu domnul Elefterescul care avea şi el o problemă şi se schimbase foarte mult.

17. Prietena mea în toamnă
Pe Nonora o vedea mai des,şi avea păreri foarte diferite despre anotimpuri.Dragostea pentru Nonora nu-l bucura ci îl îmbolnăvea.

18. Iaşul
Împreună cu Nişka ajunsese la Cetăţuie,a vizitat revista „Vieţei româneşti”,mai scrisese în jurnal părerile lui despre oraşul Iaşi.
La toamnă trebuie să şi reia munca care o realiza altădată.

19. Vrăjmaşul lui Petre
Petru era un prieten care-l cunoscuse mai curând şi erau foarte buni amici.În jurnal mai scrisese despre despărţirea lui de Petre.

20. Personajele judecă autorul
În prima parte a acestui capitol el spunea părerea despre toţi prieteni lui ca personaje ale romanului,prieteni lui care deveneau personaje şi-au spus părerile despre rolurile lor în roman.

21. Moarte
Vicepreşedintele murise,aşa cum este obiceiul l-au îngropat într-un cimitir cunoscut,unde el îşi amintea de cimitirul din Iaşi.
22. Lumina la Roma
În acest capitol el scrisese cel mai mult în jurnal de când îl făcuse,şi povestindu-i Nişkăi cum era la Roma şi vecinăteţilor sale,unde au avut loc la Roma.

23. Meditaţie pentru două Toamne
Începuse toamna care pentru el era anotimpul melacolia şi a tristeţei.Titlul acestui capitol pentru el era fals.

REZUMATUL  ROMANULUI  ADOLESCENTULUI  MIOP: PARTEA II
Scrisorile
I. Îi povesteşte ce a mai făcut el şi că ar dori să meargă cu Bibi la el.
II. Cea dea două era scrisă pentru Nişka,îi scrie cu melancolie pt că ea iubea doar faptele mari,dar era mai bine decât singurătate,pt el era o foarte bună prietenă.
III. Îi scrise Nişka care îi spunea că suferă mult singură.
IV. Odată ce îi scrie Nişka el îi răspunde la scrisare tot printr-o scrisoare.Îi povesteşte despre Radu şi Viorica.
V. Ea primeşte scrisoarea şi îi zice că nu vrea să audă de Radu şi Viorica.

VI. Nişka îi trimite scrisoare el o primeşte şi îi mulţumeşte pt. că îi răspunde la scrisori.
VII. Îi scrie pentru prima scrisoare care o primeşte de la Nonora.
VIII. Îi scrie iar Nişka,care îi povesteşte că datorită lui a descoperit frumuseţea interioară.
IX. Scrisorile pe care le primeşte de la Nişka îl întristează foarte mult.
X. I-a scris prietenul lui Petre ca să anunţe logodna lui.
XI. Îi scrie Nişka care crede că este îndrăgostită de el şi se gândeşte tot timpul la el.
XII. Şi crede că acum ai ultima scrisoare a Nişkăi trebuie să sfârşească jurnalul,şi se gândeşte că dacă îl trimite jurnalul.
XIII. Ea îndată ce citeşte jurnalul recunoaşte că îi este drag.

REZUMATUL  ROMANULUI  ADOLESCENTULUI  MIOP Partea III
8 aprilie
S-a logodit Nişka cu fiul cel are al familiei,era inginer.
9 până la 20 aprilie
A muncit ca un nebun,ochii îi lăcrămau de la orele întregi petrecute în faţa cărţii,vroia să o vadă pe Nişka şi pe prieteni lui.
22 aprilie
Îl vizitează Viorica care lucrează la Academie şi i-a adus cărţii noi.Măriuca şi Gaidaroff s-au despărţit.Radu vrea să se călugărească.Nonora este îndrăgostită de un actor cu care se va căsători
21 august
Caietul după părerea lui trebuie să se sfărşească şi mai târziu îl va răsfoi.
Octombrie
Examenele se apropiau de sfârşit şi s-a întâlnit cu Nişka care a putut conversa câteva minute.
Profesorul de logică creea probleme în rândul studenţilor.
Într-o seară venise Radu pe la el că să povestească cea mai făcut,el a început să plângă dar autorul nu a plâns.

 

Nota: Student pe net nu isi asuma drepturile de autor asupra acestui „text”. Materialul a fost publicat de unul dintre utilizatorii site-ului nostru. Succes!

 


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

23 Comentarii
 1. O FATA INTELIGENTA 9 ani în urmă

  cine a scris acest rezumat nu prea a trecut pe la scoala

  • O fata oarecare 9 ani în urmă

   nu fii nesimtita.Daca te crezi asa desteapta trebuia sa iti scrii singura rezumatul,nu sa il cauti pe net.

  • Domnul Dreptate 9 ani în urmă

   ai dreptate

  • DivaThaa 9 ani în urmă

   Baiii eu nu vreau sa fiu rea, dar dak tot publici pe net ceva, macar incearca sa il scri corect!

   • da 9 ani în urmă

    rade ciob de oala sparta

   • eu 9 ani în urmă

    daca* scrii*
    si mai vorbeai de scris corect…

 2. ionut 9 ani în urmă

  parerea mea este ca e destul de bun

 3. TACETI BAA 9 ani în urmă

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………asadsafsafsadsdsadsasaddasdasssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssdsaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaadsdasdsadasdadasdsadadasdsadasdasdsadasdasdsadsadsadsadsadassadasadsadasdsasadasdasdsadasdasdasdasdaddasddasdadasdasdasdasdasdasdasdasdacxzczxczxcxzczxcxzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzhghdhfdhfdhfhhhhhhhhhhh

 4. marian 9 ani în urmă

  ce destepti va credeti, atunci voi de ce ati citit rezumatul si nu tot romanul

  • marian 9 ani în urmă

   stiti la cine ma refer

   • andromedanul 2 ani în urmă

    Da. Stim foarte bine.

 5. Moisa Bogdan 9 ani în urmă

  Ce rezumat..se pare ca avem probleme cu punctuatia si cu datele lipsite de expresivitate (‘colega’ care era ascultata la istoria era un el).M-am mai inspirat de aci’,doar fiindca am scris 7 ore de pomana un referat prea lung.Rezumatu’ asta e intre rau-mediu.

 6. fata cumsecade 9 ani în urmă

  mi se pare destul de bun! Felicitari! chiar te-ai straduit! 🙂

 7. Diana 9 ani în urmă

  Astai rezumat?bai ma lasi mai scurt nu se putea?stam pana la Craciun sa scriem?

 8. Intrebare 9 ani în urmă

  e bun rezumatul?

 9. Alexandra 7 ani în urmă

  E foarte bine ca e detaliat,dacă nu știți să extrageți idei e treabă voastră.

 10. Alexandra 7 ani în urmă

  Dar intr-adevar are foarte multe greșeli de exprimare și punctuație .

 11. Stefan 7 ani în urmă

  Ba mai taceti din gura ca nu trebuia sa faca acum rezumatul de OSCAR ce naiba e bun asa.Fiti si voi mai atenti si scrieti corect daca acel domn/doamna nu a scris rezumatul corect gramatical……

 12. gata tăceți toți!..da are câteva greșeli gramaticale dar nu înseamnă ca trebuie sa-l criticați așa!..nu e vina mea ca voi nu știți sa extrageți ideile principale….Dacă tot va credeți așa de buni n-ar fi trebuit sa căutați pe net rezumatul..măcar nu mai comentați și arătați puțin respect fata de domnul/doamna care ne-a ajutat cu acest rezumat Bun!….

 13. Autor
  Student pe net 6 ani în urmă

  Dupa cum am mentionat mai sus acest rezumat nu este creatia noastra.

  Este un material propus de unul din membrii retelei sociale Student Pe Net!

  Fiecare o sa „culeaga” ce poate din acest text…

  Spor la treaba!

 14. gvars 6 ani în urmă

  mersi de rezumat,e bun dar este tot?adica e rezumatul la intreg romanul sau lipseste ceva pe la sfirsit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont