Condimentele sunt ingrediente care se adauga diverselor preparate culinare pentru a le da un gust placut, apetisant. Ele au importanta mai ales in alimentatia dietetica, in cazul regimurilor restrictive lipsite de sapiditate si greu de suportat de catre bolnavi.

Rolul condimentelor in alimentatie

Va prezentam cateva curiozitati despre diferite condimente:

patrunjelul, hreanul, ardeiul iute, nucsoara, mararul si leusteanul contin vitamina C.
usturoiul, ceapa si piperul negru macinat contin antioxidanti, avand chiar efecte antibacteriene.
patrunjelul se gaseste de patru ori mai multa vitamina C decat in portocala si mai mult fier decat in spanac, dar contine si calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod si un aminoacid numit histidina, care incetineste dezvoltarea tumorilor.
– scortisoara creste capacitatea corpului de a asimila vitamina C, fierul, magneziul si vitamina K.

scortisoara imbunatateste activitatea sistemului digestiv.
cimbrul contine vitamina K, fier, mangan si calciu, dar si uleiuri volatile, printre care se numara timolul, datorita caruia poate fi folosit ca antiseptic.
piperul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente, avand efecte pozitive asupra tractului digestiv.

piperul este o sursa de vitamina A, calciu, cupru, vitamina K, fier, magneziu si potasiu.
frunzele de marar contin estrogen, care incetineste procesul de imbatranire.

rozmarinul contine vitamina A, vitamina C, acid folic, calciu, fier, vitamina B6, magneziu si potasiu.
chilli creste usor catabolismul grasimilor, reduce colesterolul si are un efect slab asupra tesutulu adipos.


 
Rolul condimentelor in alimentatie




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*