Ce este hipnoza?

Prin inductia hipnozei, se produce o stare ce se aseamana somnului si care inhiba o arie a scoartei cerebrale. Constiinta trece pe un alt nivel, in acelasi timp reusind sa controleze atentia, perceptia si tonusul muscular. Subiectul hipnotizat primeste sugestii pe care le poate executa sub comanda sau mai tarziu, dupa trezirea din transa hipnotica.

Dupa revenire, subiectul nu isi mai aminteste nimic. Hipnoza este un fenomen bazat pe stiinta, nu intra in incidenta parapsihologiei. Anumite anestezii in medicina, ce nu pot fi realizate prin metodele obisnuite folosesc hipnoza

Rezultatele sunt permanente

Insa doar cu conditia ca sugestiile sa fie repetate periodic. De exemplu daca veti folosi hipnoza pentru automotivare nu va fi de ajuns sa ascultati un CD sau sa participati la o singura sedinta pentru a va schimba viata in bine. Aceste (auto)sugestii trebuiesc facute in mod repetat pentru a simti o schimbare importanta in atitudinea dumneavoastra.

 

Totusi in anumite cazuri este de ajuns o singura sedinta pentru ca rezultatul sa fie permanent. De exemplu invingerea unei fobii sau amintirea unor lucruri de care ati uitat. In astfel de cazuri succesul imediat depinde foarte mult si de talentul si experienta hipno-terapeutului.

 

In ambele cazuri, fie ca vorbim despre o singura sedinta sau de sedinte repetate, rezultatele hipnozei sunt permanente.

 

Oricine poate fi hipnotizat

Mitul ca numai anumite persoane pot fi hipnotizate este izvorat din teama cu care anumiti oameni privesc hipnoza. Le este frica de ideea ca altcineva poate controla mintea unei persoane si atunci isi spun „mie nu mi se poate intampla” sau „doar oamenii slabi pot fi hipnotizati”.

 

Adevarul e ca oricine poate fi hipnotizat insa exista un sambure de adevar la mitul de mai sus si anume ca unii sunt mai receptivi decat altii la sugestiile hipnotice si aici depinde de priceperea si experienta hipnotizatorului. Putem spune ca un hipnotizator incepator nu poate hipnotiza pe oricine insa oricine poate fi hipnotizat.

 

Multi cred gresit ca cei care intra in transa hipnotica sunt persoane slabe din punct de vedere psihic sau chiar au anumite probleme patologice. In realitate e exact invers, este foarte greu sa hipnotizezi o persoana bolnava psihic sau cu diverse alte afectiuni neurologice pentru ca ii va fi foarte greu sa se concentreze asupra sugestiilor, adesea neavand nici capacitatea de a le intelege.

 

Secretele hipnozei

Contrar filmelor de fictiune, in timpul hipnozei, cel hipnotizat, detine controlul asupra propriilor actiuni. Multi se tem de hipnoza din cauza ca au impresia ca altcineva le va controla in totalitate actiunile, asa cum vad in filmele de Hollywood.

 

In realitate asa ceva nu exista! In timpul hipnozei esti constient doar ca lasi la o parte alte ganduri si activitati si te concentrezi asupra unui singur gand, a unei singure sugestii, hipnotizatorul doar te ghideaza, te ajuta sa te concentrezi.

Nu confundati spalarea pe creier si manipularea  cu hipnoza!


 
Secretele hipnozei
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*