Serie de cutremure in Romania

Cutremure in Romania – sa ne ingrijoram?

Seismologii spun că perioada de activitate seismică intensă va mai dura două zile şi nu sunt motive de îngrijorare.
Directorului Institutului Român de Seismologie Aplicată, Victorin Toader, a declarat că în ultimele două zile a fost înregistrat un maximum de activitate seismică în România, unde au avut loc, deja, 16 cutremure.
„Trecem prin cea mai activă perioadă din punct de vedere seismic de la începutul anului. Din 6 noiembrie s-a înregistrat o accentuare a seismicităţii în zona Vrancea. Până în 11 noiembrie au fost câte unul sau două cutremure zilnic, apoi a urmat o pauză, iar din 14 noiembrie au reînceput. În 23 şi 24 noiembrie s-au produs cele mai multe, câte 8. Este vorba, în general, de cutremure mici, sub 2 grade”, a explicat pentru Adevărul Victorin Toader, directorul IRSA. Deşi această perioadă va mai dura aproximativ două zile, nu trebuie însă să ne îngrijorăm.

Cutremure mai puternice la sfarsitul anului

Noi cutremure se vor produce în următoarea perioadă în România, însă nu vor depăşi 5 grade pe scara Richter, potrivit directorului Institutului Român de Seimologie Aplicată. El a mai spus că, până la sfârşitul anului, cutremure de intensitate mică se vor produce în Vrancea şi este posibil ca aceste cutremure să se simtă în Bucureşti, Iaşi şi Galaţi.
Seismologii spun însă că nu avem motive de îngrijorare pentru că nu există pericolul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Activitatea seismică intensă din zona Vrancea este normală în perioada octombrie-noiembrie, potrivit reprezentanţilor Institutului de Seismologie. „Aceste cutremure depăşesc normalul, pentru prima oară avem o seismitate atât de ridicată. În perioada octombrie şi noiembrie seisimitatea e mai ridicată în zona Vrancea. Statistic seismele mai mari se produc în acest sfârşit de an. Nu e motiv de teamă, pentru noi e un moment de analiză. Tendinţa e de creştere, dar nu e atât de rapidă ca să apară un seism de peste 7, într-un timp atât de scurt. Azi cel puţin 20 de cutremure au fost înregistrate”, a declarat Toader.
În mod normal ar trebui să avem şi o reacţie a stratului de adâncime de peste 80 de kilometri până acum toată activitatea s-a desfăşurat la suprafaţă. Magnitudinea aşa cum am calculat-o noi rămâne la maxim 5,27 grade pe scara Richter, acesta nu e o magnitudine mare, în cel mai rău caz se simte în oraşe ca Iaşi, Galaţi şi Bucureşti. Nu avem motive să ne temem. Asistăm la o degajare de energie rapidă, prea rapidă, în funcţie de cum se va încheia, vom trage concluziile dacă urmează ceva mai mare sau nu. E posibil să avem o alarmă în clasa 4,8, aceastea sunt alarme mici care mai mult se simt, nu produc pagube, mai mult panică


 
Serie de cutremure in Romania
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*