Chiar daca poate parea putin absurd, va vom prezenta cateva lucruri obligatoriu de stiu despre pregatirea unei mese. Si asta pentru ca fiecare gospodina vrea ca cei prezenti la masa pregatita de ea sa ramana placut surprinsi. Pe langa mancarea care trebuie sa fie delicioasa, aspectul mesei are o importanta deosebita.

Sfaturi bucatarie: cum se pregateste masa?

– In primul rand, incaperea in care se serveste masa trebuie sa fie destul de spatioasa, bine iluminata, bine aerisita cu temperaturi constanta moderata. Se vor respecta cu strictete regulile de igiena, toate obiectele de mobilier vor fi cat mai curat intretinute.

– Dintre obiectele necesare la servitul mesei mentionam: obiecte ce se folosesc in comun: solnite, mustariera, sosiera, fructiera, cana pentru cafea cu lapte, cosulet pentru paine; suporturi pentru scobituri, scrumiere; obiecte ce se folosesc individual; farfurii, cesti, cani, pahare, tacamuri, servetele s.a.

– Asezarea mesei difera in functie de felul mesei de numarul si felurile preparatelor ce se vor servi, de numarul invitatilor. Pe fata de masa alba, curata, se aseaza farfuriile la distanta de 1 – 1.5 cm de marginea mesei si la distante egale intre ele. Dedesubt se pune farfuria intinsa iar deasupra farfuria adanca sau cea intinsa mica, in functie de preparatul ce urmeaza a fi servit la inceputul mesei.

– Tacamurile se asaza si ele in ordinea servirii preparatelor, la dreapta, imediat langa farfurie. Asezarea lor se poate face in linie dreapta, in diagonala, in zig-zag.

– La stanga, imediat langa farfurie e asaza furculita pentru servirea preparatelor din partea a doua a meniului, apoi furculita pentru peste si cel mai la stanga furculita pentru gustari, in acelasi fel cum au fost aranjate la dreapta. In fata farfuriei se aseaza tacamurile folosite pentru servirea desertului.

– Ordinea in care se servesc cei de la masa este urmatoarea: la inceput femeile si la urma copii. In cursul servirii nu se va face zgomot, nu se va pata fata de masa sau imbracamintea, nu va fi deranjat prea mult cel asezat la masa.

– Preparatele nu vor fi apucate cu degetele, se va evita umplerea farfuriilor cu prea multa mancare, nu se va lasa sa treaca prea mult timp intre doua feluri fara asentimentul celui care este servit. Operatiile se vor face cu indemanare si calm .

Va dorim pofta buna!!!


 
Sfaturi bucatarie: cum se pregateste masa?




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*