Metodele de gatit la temperaturi inalte, ca pregatirea la gratar sau prajitul, fac din carnea de porc, vita, pasare sau chiar pestele, adevarate surse de chimicale cancerigene, in special daca acestea sunt prea prajite si formeaza o crusta de arsura.

Sfaturi: cum faci un gratar sanatos?

Insa putem reduce substantial cantitatea substantelor cancerigene rezultate in urma “arderilor” si fumului urmand aceste sfaturi simple:

1. In primul rand, stati departe de fum. Evitati inspirarea acestuia.

2. Marinati carnea si pestele inainte de a le pune pe gratar. Zeama de lamaie sau otetul pot reduce cantitatea de amine heterociclice cu pana la 92% conform Institutului American de Cercetari Oncologice. Combinati lamaia sau otetul cu ulei de masline, ierburi si condimente.

3. S-a descoperit ca busuiocul, menta, rozmarinul, cimbrul, oregano, salvia contin antioxidanti pentru a contracara radicalii liberi. Asadar, nu va sfiiti sa imbibati carnea in aceste ierburi.

4. Consumati, pe langa carne, si multe legume pentru a contrabalansa „prejudiciile” toxinelor. Dupa masa, puteti servi si un ceai verde din aceleasi ratiuni. Legumele si ceaiul verde contin antioxidanti care contracareaza actiunea substantelor cancerigene.

5. Incercati sa puneti gratarul cat mai departe de sursa de caldura. Astfel depozitele de toxine de la grasimea care se topeste si arde si fumul depuse pe carne vor fi mai mici.

6. Optati pentru sortimente de carne slaba si indepartati grasimea vizibila.

7. Taiati carnea in bucati mici si subtiri. Astfel se va reduce timpul de expunere la temperaturi inalte si fum.

8. Inveliti carnea in folie de aluminiu cu acelasi scop: de a limita contactul cu fumul si depunerile toxice rezultate in urma arderii grasimilor.

9. Intoarceti des carnea de pe o parte pe alta.

10. Curatati des gratarul. Depunerile ramase nu fac decat sa amplifice cantitatea de toxine pe care o ingerati.


 
Sfaturi: cum faci un gratar sanatos?




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*