SIGILAREA DINTILOR SI PREVENIREA CARIEI DENTARE

Copiii sunt cei mai vulnerabili in fata cariilor, de aceea s-a creat, special pentru ei, o metoda de prevenire a acestora, eficace si nedureroasa – sigilarea dintelui.

Stratul de smalt al dintelui nu ofera un invelis perfect. In special fetele ocluzale (cele pe care mestecam) ale dintilor posteriori au tipuri care se numesc geode in smalt si fisuri, fiind mai vulnerabili la cariile dentare. Bacteriile orale sau resturile alimentare se pot fixa la acest nivel, determinand aparitia cariilor.

Procedeele conventionale de curatire sau spalatul pe dinti sunt practic ineficiente in indepartarea resturilor de la nivelul dintilor posteriori.

Ca urmare, bacteriile initiaza atacul acid si produc cariile dentare. Studiile au demonstrat ca 44% din cariile persoanelor tinere se produc pe suprafetele ocluzale cu geode si fisuri.

Fluorurile au redus semnificativ incidenta cariilor, mai ales prin actiune la nivelul suprafetelor netede.

Studii minutioase au demonstrat ca de terapia cu fluor beneficiaza si geodele si fisurile in smalt, dar nu la fel de mult ca suprafetele netede.

Ca urmare, sigilantii geodelor si fisurilor smaltului devin, alaturi de fluoruri, unul din cele mai importante mijloace folosite in prevenirea cariilor. Sigilantii sunt materiale similare cu compozitele folosite pentru obturatii (plombe), dar compozite «rapide». Pot fi transparente sau opace, dar obligatoriu sunt netede si asemanatoare cu o sticla atunci cand sunt aplicate pe dinte.

Initial, dintele este curatat cu pasta abraziva, apoi se aplica sigilantul cu o pensula si se fotopolimerizeaza (lumina albastra pe care sigur o stii de la plombe).

Pentru evaluarea sigilarii, pacientul va fi chemat la control la 6 luni. Daca este vreun semn ca sigilarea are lipsuri tot materialul se indeparteaza si se resigileaza.

Dar ce dinte sigilam?

Dintii recenti erupti, deci ne adresam copiilor si adolescentilor. Nu se sigileaza dinti erupti in urma cu 4 ani sau chiar mai mult. Cu alte cuvinte sigilarile trebuie efectuate intre 6-15 ani. Perioadele potrivite pentru sigilare sunt:

-varsta 3-4 ani pentru molarii de lapte;

-6-7 ani pentru primi molari terminanti;

-11-13 ani pentru molarii 2 permanenti si premolari.


 
SIGILAREA DINTILOR SI PREVENIREA CARIEI DENTARE
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*