Tipuri de colegi pe care ii vei intalni sigur la locul de munca

Da, ei sunt cei care stiu cu adevarat ce inseamna a taia frunze la caini! Numai ca ceilalti se prind mai greu de faptul ca stau degeaba, ca se pricep la toate cand de fapt nu stiu sa faca nimic si ca doar gargara e de ei. Au tupeu sau, pur si simplu, mediul le permite sa supravietuiasca intr-o dulce incompetenta. Fa cunostinta cu aceste categorii de capuse.

E greu de spus daca mascarea incompetentei e o arta sau un sport national. Asta datorita faptului ca e practicata de tot mai multe persoane. Pentru unii e ceva natural sa se prefaca specialisti in domenii in care de fapt sunt dusi cu pluta, altii invata din mers cum sa se descurce intr-un mediu dat (adica la locul de munca).

Pornind de la calitati sau defecte, incompetenta isi trage masca unei aparente solicitudini ori specializari. O data intrat in hora, totul e sa joci (teatru) cat mai bine! Daca ai o oferta de munca, spune DA fara sa-ti bati capul prea mult cu „Vai de mine, ce-o sa ma fac?” La urma urmei, incompetenta e veche de cand lumea si inca nu a murit nimeni din asta… Dovada? Priveste in jurul tau, detecteaza personajele care sufera de incompetenta (de multe ori chiar fara sa-si dea seama) si ia aminte la antidotul pe care il utilizeaza.

Ia aminte la colegii pe care (inevitabil) o sa ii ai de-a lungul carierei tale!

MUMIA

NOCIVITATE ****
MALEABILITATE *
E la fel de veche precum cladirea sau mobilierul de la receptie. Umbla inca vie si neimbalsamata, mormaind nemultumita fraze care de regula incep cu „pe vremea mea”… Nimeni si nimic nu o poate multumi.

Grav este ca atunci cand se plange de ceva, ceilalti o iau in serios! Iar daca tu ii contesti spusele sau activitatea, esti considerat lipsit de respect si prea rigid in atitudine. Nu vorbeste foarte mult, se impune prin mutra acra si enigmatica.

NEUTRALIZARE: Fii distanta, nu intra in vorba cu o „mumie” decat daca este absolut necesar.

GURA-BOGATA

NOCIVITATE ***
MALEABILITATE ****
Te intrebi ce mananca de are atata energie? Rahat, ti-ar putea raspunde unii care au cazut deja victima potentialului sau de a aduna informatii si a le transmite (umflat) mai departe. Poate vorbi ore in sir despre cele mai banale lucruri.

Este cronofag prin excelenta, pe timpul altora, desigur. Specialist in lamentari inutile. Nu-l concediaza nimeni pentru simplul motiv ca este o sursa nesecata de informatii.

NEUTRALIZARE: Priveste-l drept in ochi si spune-i cat mai sincer posibil: „Ce pacat ca nu putem vorbi mai mult, am o sedinta.”

INCURCA-LUME

NOCIVITATE ****
MALEABILITATE **
E atat de amabil si doritor sa munceasca incat se impiedica in propriul entuziasm. De fapt e constient de lipsurile pe care le are la capitolul pregatire profesionala si incearca sa compenseze prin disponibilitate.

Se apuca de mai multe lucruri odata si nu reuseste sa termine in timp util niciunul sau, daca reuseste performanta de a finaliza ceva, cu siguranta la capitolul „calitate” sta cat se poate de prost.

NEUTRALIZARE: Evita-i colaborarea; in caz ca nu se poate altfel, nu-i incredinta decat misiuni cu miza mica, a caror rezolvare oricum nu conteaza.


 
Tipuri de colegi pe care ii vei intalni sigur la locul de munca
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*