Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă. Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru. Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc „cele douăsprezece Evanghelii“ care vorbesc despre Pătimirile Domnului; Ceasurile împărătești au loc vineri dimineața, Vecernia, în timpul căreia se face și „Punerea în mormânt“ sau scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare și Pavecernița.

Traditii si obiceiuri in Vinerea Patimilor

Pentru că este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce, astăzi nu se ară, nu se seamnă și nu se sădesc pomi pentru că nu vor rodi. Femeile nu au voie să coacă, să coasă ori să spele rufe. Se spune că persoanele care se încumetă să coacă în Vinerea Patimilor fac mare păcat, iar preparatul nu e mâncat nici măcar de pești.

Cei care nu lucrează în Vinerea Mare nu vor avea dureri de cap și vor avea noroc până la sărbătoarea următoare.

Este ziua în care credincioșii țin post negru, pregătindu-și astfel trupul și sufletul pentru întâmpinarea Mântuitorului în noaptea de Înviere. De altfel, credința populară spune că postul negru e bun și pentru vindecarea unor boli, iar cel care postește va fi sănătos tot anul.

Pe vremuri, în Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în ape curgătoare: se zice că cel care se cufundă de trei ori în apă rece în Vinerea Patimilor va fi sănătos şi va avea noroc tot anul.

Tot în această zi, nu se mănâncă urzici, deoarece Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici. Cine face vreun rău semenului său va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa.

În unele zone ale țării, în Vinerea Mare se afumă pomii și casele cu tămâie pentru a le feri de rău, de trăsnete, boli și dăunători.

Seara, credincioșii merg la biserică și cântă Prohodul.


 
Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*