Un studiu socant dar adevarat: barbatii fac asta mai mult decat femeile

Femeile au reputatia de a fi genul cel mai vorbaret, dar cercetarile in acest domeniu au demonstrat ca de fapt barbatii pot fi mai vorbareti decat femeile. Totul depinde de situatia in care se gasesc cele doua sexe.

Psihologul Campbell Leaper de la Universitatea Santa Cruz din California a condus o cercetare pe acest subiect. Cercetarea a inceput in 1960 si a continuat pana in zilele noastre, iar detalile acestei cercetarii au fost publicate in numarul din noiembrie al Jurnalului „Personality and Social Psychology Review”. Leaper a examinat debitul verbal si diferitele tipuri de vorbire pentru o raza larga de situatii sociale si a comparat conversatile intre sexe diferite si intre acelasi sex.

Observatia principala care a putut fi scoasa din acest studiu este faptul ca tipul de activitate in care sunt antrenati oamenii influenteaza cat de mult vorbesc acestia.

„Chiar daca ca valoare medie putem declara ca barbatii sunt mai vorbareti decat femeile, am descoperit mari diferente atunci cand am analizat diferite situatii particulare”, a declarat Leaper.

Atunci cand au fost pusi in situatia de a lua decizii, barbatii au vorbit considerabil mai mult decat femeile, dar cand vine vorba despre lucrul cu copii sau de a vorbi despre ei, femeile au fost mai vorbarete decat barbatii. Leaper spune ca aceste diferente de gen ar putea sa aiba de a face cu tipurile diferite de socializare ale celor doua sexe. „De obicei femeile sunt obisnuite si se simt mai confortabil sa vorbeasca despre sentimentele lor in timp ce barbatii sunt obisnuiti sa domine si sa fie cei care i-au decizii. Nu se poate spune ca genetic un sex este mai vorbaret decat celalalt, de cele mai multe ori acest lucru depinzand de situatie si de influenta rolului asumat datorita sexului”, spune Leaper.

Un studiu recent aparut in Jurnalul Science, care inregistrase conversatiile dintre studenti intr-o universitate sustine ideea emisa de Leaper. Acest studiu arata ca in mod normal, femeile si barbatii folosesc acelasi numar de cuvinte pe zi. Leaper spune ca, aceste tipuri de studii care folosesc acest tip de masuratoare, au tendinta de a gasi mai putine diferente intre femei si barbati decat studiile care masoara cat timp petrec oamenii vorbind iar in aceste studii s-a aratat ca barbatii folosesc mai mult timp pentru a vorbi decat femeile. Vorbaria, depinde deasemnenea, de interlocutor, daca acesta este de acelasi sex sau de sex diferit.

„Barbatii au tendinta de a fi mai vorbareti decat femeile atunci cand interactioneaza intr-o situatie in care se gasesc ambele sexe.” Leaper spune ca acest lucru poate fi explicat prin traditia conform careia barbatii sunt crescuti sa domine in relatiile cu femeia si nu numai.

Situatia s-a inversat atunci cand s-au studiat diferitele tipuri de comunicare. Comunicarea asertiva, folosita pentru a atinge scopuri si pentru a domina si comunicarea afiliativa, folosita pentru a conecta cu alti oameni, au dat nastere la diferente semnificative atunci cand s-a studiat cat de mult sunt folosite aceste doua tipuri de comunicare. Comparatia s-a facut intre doi barbati vorbindu-si sau doua femei conversand in comparatie cu un barbat si o femeie vorbind.

Aceste diferente constatate initial au cunoscut un declin odata cu trecerea timpului. Vorbind de stilul de comunicare, diferentele dintre genuri devin tot mai mici spune Leaper. Interpretarea acestui fapt ar putea sa reflecte schimbarile istorice in rolurile asumate de fiecare gen. Odata cu trecerea timpului, femeile au inceput sa aibe mai des un loc de munca iar barbatii au devenit mai deschisi in a-si exprima sentimentele.


 
Un studiu socant dar adevarat: barbatii fac asta mai mult decat femeile
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*