Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain – Referat

Aventurile lui Tom Sawyer constituie o pagină novatoare şi strălucită în creaţia lui Mark Twain. Umorul scriitorului a cucerit cititorii de toate vârstele.

Canavaua naraţiunii însă nu e ţesută din trucuri comice ale unui om hazliu (deşi sunt în ea destule glume ce provoacă râsul), nici din fraze demascatoare a modului de viaţă stagnant al provinciei americane (cu toate că în multe locuri ale cărţii se simte ironizarea acestui fel de a convieţui). Valoarea moralizatoare a Aventurilor lui Tom Sawyer merge de la satirizarea pedanteriei şi bigotismului până la afirmarea celor mai înalte idealuiri ale epocii sale: libertatea omului şi egalitatea în drepturi. Umorul lui Mark Twain se transformă într-un mijloc de dezvăluire realistă a psihologiei umane (în primul rând a copiilor) şi, în acelaşi timp, un procedeu de poetizare a vieţii.

Aventurile lui Tom Sawyer şi Aventurile lui Huckleberry Finn, deşi sunt romane de ficţiune, au o bază reală autobiografică. Chiar dacă faptele nu sunt culese din realitatea directă, prototipurile personajelor, atmosfera, conflictele sociale şi, mai ales, aspiraţiile au existat în viaţa scriitorului. c Elementele ostile, periculoase, ce apar în calea lor, poartă în sine amprenta convenţionalului, caracteristic pentru literatura de aventuri, şi de aceea nu înfricoşează cu adevărat. Aproape totul ce ne transpare ca fenomene realiste este pigmentat de umorul lui Mark Twain, învăluind cititorul în căldură şi beatitudine.
Cu o veracitate uimitoare redă autorul lumea interioară a tinerelor fiinţe umane, care nu şi-au întinat încă puritatea sufletească şi graţia poetică. Twain avea capacitatea genială de a înţelege copiii, cunoştea caracterul şi psihologia lor.
În Aventurile lui Tom Sawyer umorul joacă un cu totul alt rol decât, să zicem, în Wilson Zevzecul ce musteşte până la refuz de situaţii comice. Evident, fără umor povestirea despre Tom ar fi pur şi simplu falsă şi sentimentală. Anume umorul fin, delicat conferă eroului central, precum şi altor personaje, sinceritate, profunzime sufletească. Autorul glorifică viaţa liberă, fericită, iar râsul, umorul şăgalnic serveşte drept expresie a dragostei sale pentru oamenii simpli şi mărinimoşi.
Twain desigur nu a fost singurul scriitor american care a pus umorul în slujba scopului suprem: afirmării valorii omului şi frumuseţii vieţii. Însă marele talent de umorist-psiholog şi de umorist-poet al scriitorului 1-a ajutat să realizeze o lucrare de mare şi neobişnuită valoare estetică. Paradoxal că atunci când lucra asupra povestirii Twain a pornit de la nemulţumirea sa faţă de realitatea americană contemporană lui. Şi totuşi, tendinţa sa de a oglindi, bazându-se pe amintirile sale din copilărie, o lume mai fericită, mai plină de bucurii, decât aceea pe care a văzâut-o şi a trăit-o, 1-a condus la scrierea unei cărţi în care comicul joacă rolul de element afirmativ.
Povestirea are, incontestabil, şi unele nuanţe romantice, dar acestea nu umbresc câtuşi de puţin tonalităţile realiste.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont