Dubla intentie a limbajului si problema 	stilului – Tudor Vianu

Prin „Arta prozatorilor romani” T.Vianu inaugureaza la noi critica stilistica, oferindu-ne o originala istorie a stilurilor epice in literatura romana.
Eseul „Dubla intentie a limbajului si problema stilului” deschide aceasta carte.
– Autorul justifica aici teoretic metodologia pe care a aplicat-o in studiul artei prozatorilor romani.
– In teoria stilului Vianu pleaca de la dubla intentie a limbajului, spunand ca ”cine vorbeste comunica si se comunica”.
Deci limbajul este in acelasi timp tranzitiv si reflexiv.
– Cele doua intentii ale limbajului se afla intr-un raport de „cooperare”, in sensul ca vorbitorul comunica un mesaj dar in acelasi timp intra intr-un raport social cu cei care il asculta, exprimandu-si atitudinea fata de cele comunicate tranzitiv.
– Cele doua functii ale limbajului se afla insa si intr-un raport de inversa proportionalitate, in sensul ca valoarea reflexiva a limbajului scade in functie de cresterea valorii tranzitive.
Deci cu cat o manifestare lingvistica se adreseaza unui grup mai mare de ascultatori, cu atat valoarea lui tranzitiva creste, iar valoarea sa reflexiva (starea sufleteasca ce a produs-o ) scade.
– Din acest raport T.Vianu deduce ca limbajul poetic se caracterizeaza prin tranzitivitate limitata si printr-o reflexivitate infinita.
– T.Vianu face distinctie intre limbajul teoretic (matematic) si cel artistic .
Limbajul matematic este un simplu instrument explicabil de comunicare, pe cand limbajul artistic este dominant de inefabil, capata o ambiguitate ce trebuie descifrata.
Actul matematic este tranzitiv, pe cand cel liric
( artistic ) este reflexiv.
– Stilul este – dupa Vianu – expresia unei individualitati, deci stilul literar este modul particular de a comunica al unui scriitor.
– Stilul unei opere literare depinde de personalitatea creatoare a artistului si de continutul de idei (fondul) operei respective.
– Vianu urmareste apoi interconditionarea dintre continut si forma, dintre idee si forma poetica a operei.
El subliniaza ca forma poetica plasticizeaza o idee, iar o idee cu multiple semnificatii cere o forma poetica pe masura.
– Vianu se opreste si asupra pericolelor care ameninta expresia poetica: obscuritatea ( cand limbajul poetic se concentreaza exclusiv in reflexivitatea a, mergand pana la o incifrare totala ) si banalitatea
( cand se exagereaza intentia tranzitiva a limbajului, scriitorul folosind un limbaj prozaic ).

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont