Specialistii din lumea intreaga au realizat un raport despre problema deja disperata cu care ne confruntam: Incalzirea Globala. Acesta este doar unul din putinele semnale de alarma care ar trebui trase pentru a ne trezi, cat inca nu este prea tarziu, la realitate.

Conform raportului, cea mai grava problma o reprezinta, in momentul de fata, topirea ghetarilor care ar putea afecta intregul glob.

Pe de alta parte, tot din cauza incalzirii globale, in unele zone unde zapada era nelipsita, nu a mai nins aproape deloc, afectand astfel bunul mers al naturii. Specialistii anunta ca daca situatia nu se va remedia, in urmatorii 50 de ani ar putea ca in Himalaya sa nu mai fie nicio urma de zapada sau de gheata.

Situatia pare sa fie destul de grava din moment ce specialistii trag un semnal de alarma si afirma ca deja nu trebuie doar sa se mai discute despre aceasta problema, ci este momentul sa se treaca la actiune.

Groenlanda se topeste

In raport se atrage atentia asupra regiunii Groenlanda, situata intre Oceanul Arctic si Oaceanul Atlantic, unde ghetarii au inceput sa se topeasca formand adevarate cascade. Specialistii au mentionat ca Groenlanda contine suficienta gheata cat sa creasca nivelul marilor cu 6 metri si sa scada nivelul Antarcticii cu 54 de metri.

Specialistii au declarat ca primele efecte ale incalzirii globale in aceasta zona s-au produs, iar procesul de topire al ghetarilor nu se face lent, ci pur si simplu se rup cauzand si mai multe probleme.

Ei au mai declarat ca nivelul marilor se va ridica, insa le este imposibil sa precizeze exact cu cati metri, mai ales pe termen lung, insa au tinut sa accentueze faptul ca in 10, 50 de ani vom avea de suferit de pe urma problemelor actuale.

Asadar in ceea ce priveste cresterea probabila a nivelului marii in secolul viitor, noul raport expune mai multe posibilitati. In cel mai optimist, guvernele lumii ar avea mult mai mult succes in tinerea emisiilor sub control decat au avut in trecutul recent, contribuind la limitarea incalzirii totale.

In aceasta imprejurare, ar putea fi de asteptat ca nivelul marii sa creasca putin, cate 25 centimetri pana la sfarsitul secolului. Este un pic mai mult decat cresterea cu 20 cm din secolul 20, care s-a dovedit usor de gestionat, chiar daca a cauzat eroziuni grave de-a lungul malurilor lumii.

La cealalta extrema, raportul ia in considerare un lant de evenimente in care emisiile continua sa creasca in ritm rapid. In aceste conditii, ar fi de asteptat ca nivelul marii sa creasca cu cel putin 53 de centimetri pana in 2100 dar ar putea creste si cu un pic mai mult de 92 cm, se sustine in proiectul de raport.

Sute de milioane de oameni traiesc in apropierea marii, si orice cifra ar reprezenta o provocare pentru umanitate, spun oamenii de stiinta. Insa, o crestere de aproape 1m, ar pune in pericol multe dintre orasele mari ale lumii – printre care New York, Londra, Shanghai, Venetia, Sydney, Australia, Miami si New Orleans.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont