Profita de reduceri
In ianuarie, s-a dat startul la reduceri. Aproape toate magazinele de haine au ofere atractive. Este momentul sa investesti in piese vestimentare mai scumpe, pe care le poti lua chiar si la jumatate de pret.
Redu consumul de apa
O baie te costa dublu fata de un dus sau chiar mai mult. Cu 20 de litri de apa la un dus, te poti spala la fel de bine ca la o baie cu 150-200 de litri. Facand dus, economisesti pana la 70% apa – asadar, bani!
Urmareste ofertele
In supermarketuri, gasesti cel putin 3-4 categorii de produse ce se afla in oferta. Daca ai nevoie de ele, alege-le pe cele cu preturi speciale. Dar nu pica in plasa promotiilor cumparandu-le doar pentru ca erau la oferta!
Economie de curent
Foloseste becuri economice! Costa mai mult, dar te ajuta sa reduci de cinci ori consumul de curent; in plus, se ard mai greu.
Monteaza senzori de lumina pe hol sau in baie. Astfel, nu vei mai uita niciodata lumina aprinsa! In acest mod, lumina se va aprinde doar cand esti in zona respectiva, iar economia de curent se va vedea cu siguranta pe factura.
Stiai ca televizorul consuma curent chiar si cand este oprit, dar nu scos din priza? Ledul aprins inseamna ca el continua sa consume – e adevarat, mai putin, dar consuma! Cand pleci dimineata la serviciu sau chiar seara, scoate televizorul din priza! Acelasi lucru este valabil pentru computer.
Incarcatorul consuma curent si dupa ce telefonul mobil s-a incarcat, dar si cand este uitat in priza. Fii pe faza si, imediat ce s-a incarcat mobilul, scoate-l din priza!
Seteaza termostatul frigiderului in functie de cate alimente sunt in el!
Cumpara electrocasnice din clasa A sau A+! Acestea sunt mult mai economice din punctul de vedere al energiei.
E bine sa stii ca boilerele consuma mai putina energie electrica decat incalzitoarele instantanee.
Caldura cu masura
Monteaza robinete la calorifer! Astfel, opresti consumul de caldura inainte de a pleca de acasa sau chiar si peste zi, daca stai foarte mult la serviciu. Nu acoperi contorul cu rufe si nu pune mobila aproape de calorifer, pentru ca impiedica distribuirea optima a caldurii! Pentru a mari cantitatea de caldura, in timp ce calorimetrul este setat la un nivel mic (un consum redus), pune in spatele caloriferului o folie de aluminiu.
Cumpara doar alimentele necesare
Cand mergi la cumparaturi, tentatia este mare. Plimbandu-te printre rafturi, vei fi cu siguranta ademenita si de alte lucruri decat cele necesare. Fa-ti o lista de cumparaturi, dar si un angajament ferm ca doar la ea te vei limita! Exista si posibilitatea sa comanzi produsele online si astfel nu vei mai fi atrasa de alte obiecte.
Alege magazinul potrivit
Oricat ti-ar fi de la-ndemana, buticul din colt nu este o solutie. Magazinele mici nu au un rulaj foarte mare si, prin urmare, preturile sunt mai ridicate. Foloseste aceste magazine doar pentru urgente! In rest, fa cumparaturile de la supermarket, unde produsele sunt mai ieftine chiar si cu 10%.
Cumpara din piata
La magazin, preturile sunt fixe. In piata insa, aceleasi produse sunt mai proaspete si, cu siguranta, le poti lua la un pret mai mic.
Cheltuieste mai putin
Tine in portofel bancnote mari. Studiile au aratat ca, atunci cand ai o hartie valoroasa, chiar si de 50 de lei, esti mai putin dispusa s-o schimbi pentru a cumpara nimicuri.
Mananca fructe de sezon
In general, fructele si legumele sunt mai ieftine daca este sezonul lor.
Redu consumul de alimente scumpe
Daca ai luat in greutate, e timpul sa faci ceva schimbari in dieta. Consuma mai putina carne, grasimi si dulciuri, alimente destul de scumpe si fara de care poti trai linistit.
Fa-ti vacanta la preturi mici
Cortul este o solutie ieftina si foarte buna daca alegi sa-ti petreci concediul in strainatate. Cumpara camping-cecuri de pe internet si platesti doar 15 euro pe noapte pentru doua persoane. Conditiile oferite de campingurile din strainatate sunt excelente – toalete, dusuri, curent si acces la piscina, terenuri de tenis etc. Si pensiunile sunt o optiune mai avantajoasa fata de hoteluri.
Tags: bani criza cum facem economie economie