Microsoft a lansat Windows 8 si tableta Microsoft Surface cu o zi inainte de data oficiala a disponibilitatii noului sistem de operare in cadrul unui eveniment tinut in NYC.

Windows 8 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare Microsoft Windows. Windows 8 extinde suportul pentru o plajă mai largă de dispozitive, incluzând, dar nelimitându-se la computere desktop, computere protabile și tablete, edițiile ce se pot executa pe aceste dispozitive depinzând de arhitectura procesorului sistemului: x86, x64 sau ARM.

Windows 8 va fi disponibil în patru ediții generale, două dintre acestea fiind disponibile pentru publicul larg spre achiziționare: Windows 8 (denumit și Windows 8 Core), destinat utilizatorilor de computere ce nu au nevoie de funcționalități avansate pe computerele pe care le posedă, precum BitLocker, și Windows 8 Pro, conceput pentru utilizatorii ce au nevoie de instrumente avansate în lucrul pe computer. De asemenea, vor mai fi disponibile două ediții ale Windows 8: Windows 8 Enterprise, disponibil doar prin licențierea în volum pentru firme și Windows RT, preinstalat de către producătorii de echipamente pe dispozitive ce sunt motorizate de procesoare ARM. Windows 8 nu mai include componentele media precum Windows Media Center regăsite în versiuni precedente ale Windows în niciuna dintre edițiile sale. Deși Windows RT împarte același cod sursă cu celelalte versiuni ale Windows 8, această versiune nu va putea rula aplicații desktop, exceptând o versiune specială a Microsoft Office 2013. Edițiile Windows 8 Core, Windows 8 Pro și Windows 8 Enterprise sunt divizate în versiuni pentru sisteme cu procesoare x86, respectiv x64. De asemenea, aceste 3 versiuni posedă și ediții cu funcționalitate redusă disponibile pentru diferite piețe (de exemplu, edițiile N ale Windows 8 nu includ Windows Media Player și componentele asociate). Windows 8 va permite upgrade-ul de la oricare versiune anterioară de Windows, începând de la Windows XP.

Windows 8 include în toate edițiile interfața grafică cu utilizatorul Modern și posibilitatea de instalare de la Windows Store și de folosire a aplicațiilor concepute pentru această interfață. Interfața Modern reprezintă modul implicit de interacționare cu Windows 8 și nu poate fi dezactivată în niciuna din edițiile Windows 8. Pe de altă parte, regulile de design și interfață Windows Aero incluse în Windows 8 au fost modificate pentru îmbunătățirea autonomiei dispozitivelor mobile și ușurința în utilizarea cu degetul: ferestrele nu mai au cadru transparent în tema Aero, iar ferestrele au butoane de acțiune mari, simplificate și nu mai au margini rotunjite. De altfel, numele Aero nu mai este folosit în denumirile funcțiilor ce fac parte din această caracteristică (de exemplu Aero Peek e redenumit Peek).

Chiar daca sunteti un utilizator mai experimentat, va va lua ceva timp sa intelegeti fluxul de lucru si functionalitatea noului sistem de operare de la Microsoft, Windows 8. Trecerea de la un sistem desktop spre un desktop hibrid cu o interfata Metro va pot incurca inca de la inceput din moment ce elementele de baza au fost schimbate in sistemul de operare.
Windows 8 vine cu doua interfete in prezent. Ecranul de pornire, cunoscut sub numele de Metro UI, care este incarcat atunci cand va conectati si un desktop traditional. A fost posibil anterior sa dezactivati Metro UI pentru a lucra numai pe desktop in varianta Developer Preview. Cu modificarile recente, acest lucru nu mai este posibil in prezent. Toate instrumentele care au functionat in Developer Preview nu mai functioneaza acum.

Versiuniile Windows 8 sunt cele deja cunoscute: o versiune simpla si una Pro, pretul pentru upgrade fiind, cel putin in urmatoarea perioada undeva la 280 Lei la eMag. Pretul pentru versiunea OEM insa este ceva mai mare (la eMAG) decat cel al Windows 7, cel putin pentru moment.

Windows 8 va fi disponibil către publicul larg începând cu 26 octombrie 2012. Finalizarea versiunii a avut loc în data de 1 august 2012 (build 9200), atunci când Windows 8 a fost trimis către diverși producători de computere și alte echipamente digitale. Începând cu 15 august 2012, Windows 8 a devenit disponibil spre descărcare demonstrativă, sub formă de trial, către abonații Rețelei de dezvoltatori Microsoft (Microsoft Developer Network).

Aplicațiile concepute pentru interfața Modern vor putea fi rulate pe toate edițiile și procesoarele suportate de Windows 8. Aplicațiile desktop sunt suporate numai de edițiile Windows 8 Core, Windows 8 Pro și Windows 8 Enterprise (cu excepția Microsoft Office 2013 ce rulează pe Windows RT) și depind de arhitectura procesorului computerului astfel: edițiile pe 32 de biți ale Windows 8 rulează aplicații pe 16 și 32 de biți, dar nu și pe 64 de biți; edițiile pe 64 de biți ale Windows 8 rulează aplicații pe 32 și 64 de biți, dar nu și pe 16 biți

Internet Explorer 10
Chiar daca am fost obisnuiti aproape un deceniu ca bara de adrese sa fie sus la orice browser ea in Internet explorer este situata jos si tab-urile sus. Avand in vedere ca aceste bari se ascund ele pot fi accesate printr-un simplu click dreapta.
Internet explorer 10 in Windows 8 este instalat ca si o aplicatie si este accesibil numai sub interfata tabletei cat despre functionalitate acest nu suport fisiere de tip flash – deci nu merg videoclip-urile de pe Youtube doar daca sunt in format HTML 5.
Securitate in sistemul de operare Windows 8
Pe lanaga protectia care a sosit odata cu Windows 7 – UAC (user account control), Windows 8 vine cu un sistem de protectie preinstalat – Microsoft Security Essentials.
Comutarea intre aplicatii in Metro
Poate ati observat ca aplicatiile si jocurile din Metro pornesc in fullscreen si ca nu le mai puteti inchide odata ce acestea sunt pornite. Nu exista niciun buton de oprire disponibil, si singura modalitate de a iesi dintr-o aplicatie este sa apasati tasta Windows, sau sa folositi meniul Charms, pe care il puteti afisa atunci cand treceti cursorul mouse-ului peste marginea din dreapta jos a ecranului.
Puteti comuta intre aplicatiile deschise si ferestre cu Alt-Tab, care functioneaza exact asa cum a facut-o si in Windows 7 si in versiunile anterioare de Windows. Alt-Tab din Windows 8 afiseaza atat desktop-ul Windows cat si aplicatiile Metro.
Inchiderea aplicatiilor Metro
Aplicatiile Metro continua sa ruleze, chiar daca le parasiti folosind Alt-Tab. Ele folosesc putine resurse si sunt in principiu puse in modul sleep.Pentru a le inchide treceti cursorul mouse-ului peste marginea din stanga sus a ecranului, faceti click dreapta apoi close sau folositi Task Manager. Multe din aplicatiile care pleaca in startup sunt total inutile in acel moment, acestea sunt mai ales programe de chat (Yahoo Messenger, Skype, etc) sau aplicatii care au menirea sa verifice dupa update-uri (Adobe updater). Daca ne gandim bine, nu avem nevoie de acele aplicatii exact la pornire, astfel le putem scoate din startup pentru a usura pornirea si ulterior le putem lansa manual cand avem nevoie de acestea.
Windows 8 are un nou modul in Task Manager care analizeaza permanent impactul aplicatiilor asupra procesorului si a memoriei la pornire, aplicatiile cu impact “high” sunt cel care incetinesc cel mai mult sistemul la pornire si n-ar fi o idee gresita sa le dezactivati. Asta nu inseamna ca dezinstalati aplicatia ci doar ca, aceasta nu va mai porni odata cu Windows-ul. Bineinteles puteti porni manual aplicatia in orice moment.
Nu este recomandat sa opriti aplicatiile de securitate cum ar fi: antivirus, firewall, antispyware, etc, acestea pastreaza sanatatea sistemului si trebuie sa porneasca odata cu sistemul.

Un studiu realizat recent în Statele Unite arată că cei mai mulţi dintre utilizatorii de Windows au aflat de recent lansatul Windows 8, însă puţini şi-ar schimba actualul sistem de operare pentru a trece la cel mai nou produs de la Microsoft.

Cateva din optiunile noi prezente pe Windows 8

  • Lock Screen – o vedere de ansamblu asupra aplicatiilor
  • Picture Password – o metoda noua si „cool” de a debloca PC-ul
  • Start Screen – personal, friendly, activ, mereu sincronizat
  • Live Tiles – update-uri live de la prietenii tai si aplicatiile care conteaza pentru tine

Nu a trecut mult timp de la lansarea noilor sisteme de operare, Windows 8 si Windows RT, si deja au fost descoperite gauri semnificative de securitate. Din fericire, problema a fost sesizata intr-un buletin de securitate publicat de Microsoft, acelasi buletin in care s-au anuntat ca toate gaurile descoperite vor fi acoperite pe 13 noiembrie.

Microsoft a anuntat cum se va prezenta Windows 8 lumii intregi. Noul sistem de operare va veni „ambalat” in trei versiuni, din care utilizatorii pot alege pe cea care se potriveste configuratiei calculatorului sau specificului muncii lor.

Variantele anuntate de Microsoft pentru noul Windows 8 sunt urmatoarele: Windows 8, Windows 8 Pro si Windows RT. Dar numai doua dintre ele vor fi disponibile ca upgrade-uri de la vechile versiuni!

Windows 8 va fi pentru toata lumea. Ruleaza pe 32 si 64 de biti – adica pe majoritatea configuratiilor de PC-uri din lume. Windows 8 Pro, permite si el instalarea pe computere x86. Include specificatii precum encriptare, virtualzare si multe altele, iar aceasta va fi varianta de business a Windows.

Afla cate ore are voie sa petreaca un copil la calculator

Apoi urmeaza Windows RT, care va fi vedeta seriei, probabil. Asta pentru ca este construit de Microsoft special pentru procesoarele ARM si nu va fi posibila upgrade-area unei solutii mai vechi cu aceasta versiune, va veni doar preinstalata pe gadgeturile cu procesoare ARM.

Aplicatiile vor fi aceleasi: Microsoft Office cu Word, Excel, PowerPoint si OneNote, facute sa ruleze atat in modul desktop, cat si pentru ecrane tactile. Iar marea surpriza a celor de la Microsoft va fi eliminarea Windows Media Player din aceasta versiune.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont