Trasaturi generale ale zodiei
Balanţele detestă să fie nepoliticoase, dar vor îndrepta tabloul strîmb de pe peretele casei tale şi îţi vor da mai încet televizorul. Balanţele iubesc oamenii, dar urăsc mulţţimile. Ca nişte porumbei ai păcii, aceşti nativi umblă să medierze şi să împace persoanele certate, dar lor le place la nebunie o ceartă straşnică în care să fie implicaţi. Sînt blînzi şi plăcuţi, dar pot fi şi posomorîţi şi nu suportă să primească ordine. Balanţele sînt extrem de inteligente, iar în acelaşi timp sînt incredibil de naive şi credule. Vorbesc pînă te înnebunesc de cap, dar au un talent minunat de a şti să asculte. Balanţele sînt persoane agitate, dar rareori se grăbesc sau se pripesc. Nu mai înţelegi nimic? E şi firesc. Această zodie are o inconstanţă care te poate scoate din minţi şi îi bulversează pe nativi la fel de mult cît pe ceilalţi.
Mulţi îţi vor spune că Balanţa e numai iubire şi frumuseţe şi drăgălăşenie şi lumină. E adevărat, pînă la un punct, şi nu prea. Doar pentru că simbolul zodiei e strălucitorul cîntar al justiţiei nu înseamnă că nativii sînt întotdeauna perfect echilibraţi. Du-te la o farmacie şi roagă pe cel care lucrează acolo să te lase să vezi cum cîntăresc componentele preparatelor. Spune-i că vrei să afli cum „funcţionează” mătuşa Martha. Ai să vezi de cîte oscilaţii e nevoie pînă ca cele două talere ale cîntarului să fie în echilibru perfect. După acest experiment vei şti că Balanţele sînt calme, echilibrate, drăgălaşe, politicoase şi fermecătoare doar din cînd în cînd. în restul timpului, ele sînt enervante, certăreţe, încăpăţînate, agitate, deprimate şi confuze. Nativul e acum aşa, acum invers, dar după un timp, apare şi momentul de echilibru perfect.
Ca să-ţi dai seama care sînt trăsăturile fizice caracteristice acestor oameni trebuie să ste concentrezi la fel de tare ca şi atunci cînd e vorba de personalitatea lor. Nu prea există trăsături tipice Balanţelor, decît dacă punem la socoteală gropiţa lui Venus. Chipul lor e în general echilibrat, plăcut, dar nu remarcabil, aşa că mai bine începem cu gropiţele. de obicei vei descoperi două în obraji sau una în barbă. Dacă nu le găseşti pe faţă, caută la genunchi. Multe Balanţe fac gropiţe la genunchi. Fii discret, dar verifică. Nu te descuraja dacă persoana are gropiţe la genunchi dar nu s-a născut în octombrie,. Cu siguranţă are un ascendent în Balanţă.
După ce ai verificat chestia cu gropiţele, vei observa că chipul nativilor poartă întotdeauna o expresie plăcută. Chiar şi atunci cînd Balanţa e furioasă, ea va reuşi cumva să pară blîndă, sau măcar neutră.. Vocile celor dominaţi de Venus sînt de obicei dulci şi limpezi ca un clopot, iar ei rareori le ridică pentru a ţipa sau urla. O Balanţă e singura fiinţă de pe lume care poate spune „Te urăsc şi am să-ţi trag un pumn în nas de să te umplu de sînge” cu tonul cu care ar recita „Pe lîngă plopii fără soţ”. Gura lor are de obicei o formă arcuită, iar buzele sînt de culoarea vişinatei. De fapt, chipul tipic unei Balanţe îţi poate aminti uimitor de tarte de o cutie cu bomboane, sau un fursec. Unii arată ca nişte acadele umane sau o îngheţată de caramel cu multă frişcă deasupra. Acestea sînt şi lucrurile după care se dau în vînt, de altfel, iar dacă o Balanţă citeşte asta cu siguranţă salivează deja.
Femeile sînt aproape întotdeauna drăguţe, iar bărbaţii sînt de obicei frumoşi. Totuşi, nu toţi oamenii frumoşi din lume sînt născuţi în Balanţă. Frumuseţea venusiană e ceva aparte şi uneori nu e uşor de recunoscut. Secretul e să te gîndeşti la expresiile drăgălaşe ale lui Dwight Eisenhower şi Brigitte Bardot şi atunci îi vei descoperi. Problema e că uneori femeile arată ca Eisenhower iar bărbaţii ca Brigitte Bardot.
Nu vreau să spun că femeia Balanţă e masculină. Majoritatea lor aproape că sînt chiar mai feminine decît e în stare să suporte un bărbat normal. Şi cu siguranţă nu vreau să spun bărbaţii din Balanţă sînt feminini. De obicei sînt nişte masculi foarte virili. Dar nu se poate nega faptul că au o puritate a trăsăturilor care te împiedică să-i confunzi cu vreun boxer sau campion de lupte. Chiar şi acel rar exemplu de Balanţă despre care se poate spune că e urîtă are o expresie atît de fermecătoare, încît eşti convins că chipul ei trădează un caracter foarte frumos.
Nu vei cunoaşte o Balanţă al cărei zîmbet să nu fie ca un nor moale şi alb. Acel surîs venusian poate topi o ciocolată de la cinci metri distanţă. Cînd îşi face apariţia, are puterea să transfigureze chiar şi cele mai şterse sau chiar urîţele trăsături.
Majoritatea Balanţelor sînt mai degrabe pline de curbe decît de unghiuri. Părul lor e deseori ondulat. Nu sînt neaparat grase (deşi un ascendent în Taur poate produce şi asemenea specimene). Totuşi, uneori îţi fac figura, ţin regim şi apoi au o siluetă chiar subţire. Dar chiar şi atunci, curbele tot vor rămîne acolo, trupul lor arătînd ca o clepsidră suplă. Ca s-o luăm din nou drept exemplu pe Bardot, în nici un caz nu poţi spune despre ea că e grasă, dar nici nu poţi spune că e slabă. Mai există o caracteristică a Balanţelor, care te va face să le recunoşti imediat. Vei observa rîsul lor viu, clocotitor, plin de veselie. O dată ce-l auzi, nu-l vei mai uita uşor.
Acuma, ai putea crede că e o binecuvîntare să te naşti atrăgător şi cu gropiţe, să cauţi corectitudinea şi frumuseţea, să fii plăcut şi uşor de mulţumit. ţi-ai putea închipui că blîndeţea şi inteligenţa, graţia şi compasiunea sînt adevărate daruri de la vreo zînă – naşă. Aşa şi e. Cînd talerele balanţei sînt echilibrate îţi vine să crezi că ai întîlnit un înger coborît din Paradis. Problema e zîna aceea care tot înclină talerele, ba într-o parte, ba în alta. Parcă nu se poate hotărî dacă a făcut o greşeală sau nu şi transmite indecizia asta şi nativilor din Balanţă. Mai întîi vor turui într-una, monopolizînd conversaţia. Apoi vor asculta atent, cu un interes care te flatează. Cînd alţii se ceartă, Balanţa va juca rolul pacifistului, liniştind pe toată lumea. Apoi se vor întoarce brusc la 180 de grade şi vor lua cu bună ştiinţă partea oponentului tău, stîrnind o discuţie aprinsă numai de dragul scandalului. Nativii caută armonia. Totuşi, mulţi se dedau la excese de mîncare, băutură sau amor fizic, dînd complet peste cap talrele alea, ca să nu mai vorbim de armonia care zboară pe fereastră.
Zile, săptămîni şi chiar luni la rînd Balanţa poate fi prea ocupată ca să se distreze. Va lucra pînă tîrziu în noapte şi se va trezi o dată cu răsăritul soarelui. Te oboseşte numai să o priveşti. Apoi, brusc, se va trînti într-un fotoliu şi va spuna: „Sînt frînt!”. O dată ce a u făcut asta, nu-i mai vezi mişcînd nici un muşchi. Va fi un efort pentru nativ şi să ridice lingura sau paharul la gură (dar vor reuşi). Dacă e prin preajmă cineva dispus să îi servească, nativii vor pretinde ca acea persoană să facă totul pentru ei. Cînd cade în letargie, Balanţa nu mai poate fi mişcată nici cu buldozerul. Va vorbi, va citi, va căsca, va moţăi, se va uita la televizor sau se va uita pe fereastră şi abia va fi în stare să se tîrască în dormitor (dar va reuşi). Toată cicăleala sau ţipetele din lume nu o vor impresiona. E ca şi cum ar fi pe altă lume. După un timp, cînd şi-a refăcut forţele, va simţi un val de energie şi va porni din nou la treabă într-o viteză nebună. Din nou va munci ca un rob, păstrînd echilibrul în mod miraculos, în timp ce îşi planifică sarcinile cu uşurinţă eficientă. Deşi Balanţa nu e un semn dublu, majoritata prietenilor lor au impresia că de fapt cunosc două persoane complet diferite. Spune cuiva care a cunoscut o Balanţă în perioada sa de activitate intensă că acest om e leneş şi te va privi ca pe un om nebun.
Balanţele ştiu din instinct că, pentru a păstra armonia trupului trebuie să alterneze pasele active cu odihnă completă. Aranjarea specială a genelor şi celulelor lor cere cu insistenţă acest lucru şi majoritatea nativilor sînt foarte pricepuţi la păstrarea delicatului echilibru al fizicului lor. Totuşi, armonia minţii şi emoţiilor nu e la fel de instinctivă. Nativii pot vărsa rîuri de lacrimi copleşitţi de emoţie, în clipa următoare pot fi usturător de sarcastici, ca apoi să devină veseli şi vioi ca nişte cintezoi. Sentimentele Balanţei sînt foarte profunde, indiferent care dintre ele o cuprinde într-un moment sau altul. în plus, ea are o atitudine filozofică faţă de bucurii şi tristeţi, atitudine care în final echilibrează lucrurile.
Instinctul îi păstrează pe nativi sănătoşi din punct de vedere fizic şi mintal. De obicei reuşesc să evite bolile grave. Cea mai mare ameninţare pentru sănătatea lor e excesul de un fel sau altul. Consumul de dulciuri poate provoca obezitate, probleme stomacale şi dermatologice. Excesul de alcool poate duce la grave afecţiuni ale rinichilor şi vezicii urinare, care au ca rezultat violente dureri de cap. Depresiile pot provoca iritaţii pe piele sau chiar erupţii purulente. Partea sensibilă a trupului lor e pieptul şi uneori pot apărea probleme la tălpi şi la intestine, deşi acestea nu sînt foarte răspîndite printre nativi. Mulţi dintre ei suferă de ulcer, nu atît din cauza stressului, cît din cauza exceselor alimentare şi din cauza emoţiilor lor fluctuante şi puternice. în general, Balanţele sînt mai sănătoase decît majoritatea oamenilor, cu condiţia să nu se epuizeze şi să nu uite să-şi facă perioadele de odihnă completă. Efectul pe care-l au liniştea şi armonia supra sănătăţii venusienilor e miraculos. Cînd sînt bolnavi, ei au nevoie de lungi perioade de odihnă, fără situaţii stressante emoţional, în care să fie înconjuraţi de cărţile favorite, muzică lentă şi cuvinte liniştitoare. O asemenea atmosferă ajută întotdeauna Balanţa să se pună rapid pe picioare.
Personalitatea Balanţei e alcătuită din cantităţi aproape egale de bunătate, blîndeţe, corectitudine, spirit de contradicţie, încăpăţînare crîncenă, logică filozofică şi nehotărîre. Să luăm de exemplu spiritul de contradicţie. Balanţa se va certa cu tine pe un subiect banal cum ar fi cît e ceasul, dacă ea consideră că al tău a rămas în urmă cu două secunde. Nu-ţi închipui că ai să scapi cu generalizări de genul „Adolescenţii distrug ţara”. îţi va fi servită o dizertaţie bine documentată şi amănunţit gîndită despre rolul benefic al adolescenţilor şi tinerilor în societate. Să nu spui niciodată pe ton lejer „E o prostie să locuieşti la oraş cînd poţi locui la periferie. Nici nu se compară!”. Mai ales ultima remarcă e o greşeală imensă. E de-ajuns să pronunţi cuvîntul „comparaţie” şi nativul din Balanţă se va dezlănţui. Poate face comparaţii toată noaptea, cu pauze pentru gustări. Nu ar avea nici o importanţă dacă ai susţine contrariul, căci Balanţa ar ţine un discurs argumentînd în favoarea ideii opuse. în fond, nu-i pasă de partea cui e într-o discuţie în contradictoriu, atîta timp cît e în tabăra opusă. Uneori, dacă se plictiseşte, poate schimba „taberele” în toiul discuţiei. Spune-i că-ţi place un film şi îţi va spune ce defecte are. Critică-l şi el îl va lăuda. în tot acest timp, va încerca să rămînă corect. Balanţei îi e groază să fie considerată o persoană cu prejudecăţi, la fel de mult pe cît îi e groază de acuzaţiile nedrepte şi credinţa oarbă.
E o trăsătură admirabilă, desigur, dar atîta balans al talerelor poate scoate din minţi o persoană optimistă şi chiar poate împinge Balanţa într-o stare de constantă nehotărîre. Chiar şi cei mai controlaţi venusieni detestă să ia decizii într-o clipă, fără să ia în considerare toate posibilităţile. Pentru ei, corectitudinea e un adevărat fetiş. Un general născut în Balanţă este un excelent strateg, iar planificarea lui atentă poate cîştiga o bătălie îaninte chiar ca ea să aibă loc. Totuşi, în sinea lor, aceşti nativi urăsc vărsarea de sînge. Numai gîndul la război le face rău. Capacitatea lor de a vedea o problemă din toate unghiurile, de a calma temperamentele violente şi de a linişti fac din venusinei cei mai buni mediatori, capabili să reunească oameni car se urăsc şi nu au încredere unii în alţii şi de a-i face să coopereze în armonie. Un ofiţer născut în octombrie va lăsa pe alţii să ia decizii rapide, în focul luptei, în timp ce el va pune la cale sclipitoarele manevre strategice care vor salva milioane de vieţi şi vor duce şi la cîştigarea războiului.
Din cauza acestei probleme pe care o au cînd e vorba să ia o decizie, Balanţele pot ajunge să întîrzie la servici fiindcă nu s-au putut hotărî dimineaţă dacă să-şi pună mai întîi papucul stîng sau pe cel drept. Chiar şi în cazul venusianului mediu, vei observa această tendinţă de a cîntări lucrurile şi a despica firul în patru pînă te apucă nebunia. Va spune: „Dacă faci asta, se va întîmpla cutare şi cutare. Pe de altă parte (aceasta e una dintre expresiile lor favorite!), dacă faci invers…” Nimic nu e mai chinuitor decît să urmăreşti un nativ încercînd să ia o hotărîre. Şi nici nu-i place să fie grăbit sau influenţat cînd ia o hotărîre. Dacă nu ai răbdare poţi transforma Balanţa într-un munte de încăpăţînare pe lîngă care Taurul pare un naiv numai bun de învîrtit pe degete. Nerăbdarea e o trăsătură pe care majoritatea venusienilor nu pot să o suporte. Persoanele superficiale, pripite, impulsive, care nu se gîndesc la consecinţe îi scot din minţi pe cei din Balanţă.
Partea amuzantă e că venusienii vor nega întotdeauna imediat cînd sînt acuzaţi de indecizie. Nu-i lăsa să te vadă zîmbind. în traducere, asta înseamnă că, deşi le ia o perioadă de timp diabolic de lungă ca să ia o decizie (lucru pe care se fac că-l uită), o dată ce au ajuns la o concluzie, ei rămîn fixaţi la ea. Dacă îi dai timp, nativul va pune în aplicare decizia finală cu o asemenea convingere încît ajunge să creadă că e o persoană fermă, cu mare putere de decizie. Oricum, cînd spune că nu e deloc nehotărît nu face decît să stîrnească una dintre controversele pe care le iubeşte atît de mult. Cînd îţi contrazice analiza astrologică, spunei cu îngîmfare: „Mă aşteptam să adopţi atitudinea asta. Balanţele se contrazic întotdeauna din orice.” Asta îl va face să se urce pe pereţi de nervi, dar îl va face să îşi dea seama care e adevărul şi pentru el adevărul e foarte important. Nu strică nici să-i atragi atenţia că nu e corect din partea lui să nu ia în considerare argumentele ambelor părţi. Pînă la urmă va vedea logica raţionamentului.
Puţini dintre cei născuţi în Balanţă sînt excentrici sau ostentativi. în general ei detestă manifestările publice de furie sau pasiune, aşa cum detestă şi exagerările. Au o capacitate de concentrare fantastică şi le place să mediteze la subiecte profunde. Au o afecţiune înnăscută pentru cărţi şi un respect adînc pentru cuvîntul tipărit. Aproape sigur vei găsi o bibliotecă bine garnisită în casa fiecărei Balanţe.
Venusianul adoră armonia sunetelor, a culorilor, poezia şi folosirea corectă a cuvintelor, atît în scris cît şi în discuţii. Indiferent de imaginea pe care o proiectează în societate, nativul din Balanţă e îndrăgostit de tot ce e bun şi curat, frumos şi plăcut. în adîncul său el are suflet de artist. Muzica liniştită, blîndă, conversaţia interesantă, mîncarea bună şi vinul de calitate sînt pentru el un adevărat balsam. Mintea lui e sclipitoare ca diamantul dar fină ca suprafaţa opalului.