Ce este RCA sau asigurarea auto obligatorie de raspundere civila auto fata de terti? Asa cum rezulta si din denumire, este o asigurare care acopera doar pagubele rezultate dintr-un accident al unui autoturism asigurat cu o astfel de polita si care provoaca daune fie unui alt autoturism, altor persoane decat proprietarul autoturismului asigurat sau altor bunuri.

Incepand din 2017, asigurarea masinii va deveni extrem de costisitoare dat fiind noua legislatie. Contractul RCA se poate încheia pentru o perioadă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, după cum dorește asiguratul, prevede OUG nr. 54/2016.

Ce te paste daca nu ai asigurare auto obligatorie”

Cei care se gandesc sa evite cheltuiala pricinuita de RCA trebuie sa aiba in vedere ca de anul viitor risca sa se aleaga cu dosar penal daca circula cu masina neasigurata. Intentia guvernantilor este de adopta o ordonanta de urgenta menita sa-i constranga pe soferi sa se asigure, sub amenintarea cu radierea autovehiculelor si cu intocmirea de dosare penale pentru cei depistati in ilegalitate. In conformitate cu procedura prevazuta de actul cu pricina, soferii care nu vor detine polita RCA vor fi notificati si obligati sa-si asigure autoturismele in termen de cel mult 30 de zile. Daca nu se vor conforma, masinile le vor fi radiate automat din baza de date, iar, in cazul in care vor continua sa circule cu automobilul radiat, vor fi pasibili de deschiderea unui dosar penal. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la ora actuala cel putin 100.000 de masini circula fara RCA.

Asa ca, asigurati-va masinile, insa nu inainte de a evalua foarte atent oferta companiilor.

Ce este nou in 2017 pe piata de asigurari?

Asigurarea RCA este reglementată, începând din data de 19 septembrie, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016. Acest act normativ prevede, printre altele, înlocuirea poliţei de asigurare RCA cu contractul RCA.

Concret, modelul noului document cu care se va face dovada încheierii asigurării RCA este inclus în Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 39/2016, ce va intra în vigoare vinery. Asta înseamnă că poliţa RCA mai poate fi emisă până joi, iar apoi va trebui folosit, la încheierea asigurării obligatorii, contractul RCA.

în principiu, contractul RCA va conține cam aceleași informații ce se regăsesc în prezent în polița RCA, doar că diferă formatul în care sunt prezentate acestea. Mai exact, contractul RCA, al cărui model este anexat articolului de față, va conține:

numărul și data încheierii;
părțile contractului;
perioada de valabilitate;
limitele maxime de răspundere stabilite de către asigurătorul RCA;
prima de asigurare;
numărul ratelor și scadența acestora;
intermediarul, dacă este cazul;
clasa bonus-malus;
numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului;
numărul de identificare al vehiculului;
statele în care acest document are valabilitate.

Incepand de anul acesta, soferii trebuie sa analizeze foarte atent cu cine aleg sa incheie o polita cand vine vorba de asigurarea de raspundere civila auto avand in vedere preturile tot mai ridicate. Asta in conditiile in care Uniunea Europeana a impus ca si piata asigurarilor RCA sa fie liberalizata. Ceea ce inseamna ca asiguratorii practica tarife diferite, iar perioada de acoperire a politei nu expira o data cu finele anului, ci abia dupa trecerea a 12 luni de la incheierea contractului. Astfel, cine va cumpara o polita RCA in luna ianuarie 2017, de exemplu, isi va asigura masina pana in luna ianuarie a anului urmator in cazul in care a platit pretul pentru o polita timp de 12 luni.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont