Pentru ca  multi oameni nu stiu  ce inseamna toate aceste prescurtari legate despre calaritatea sau formatulul filmului.Aveti mai jos cele mai folostie formate in care apar filmele pe internet, prescurtarile cele mai utilizate  si ce inseamna acestea.
DvDRip – inseamna ca sursa originala a acestor filme  a fost un DVD.

CAMRip – Este un rip filmat in sala de cinema cu o camera digitala. Un trepied este adesea folosit, dar de multe ori acest lucru nu este posibil, asadar imaginea este pe alocuri tremuranda. De asemenea, locatia nu este intotdeauna cea mai fericita, fiind uneori filmat dintr-o parte. Daca este taiat corespunzator, atunci este mai greu de detectat, dar se observa daca este text pe ecran, dar de multe ori aceste release-uri sunt lasate cu benzi negre la marginile ecranului. Sunetul este luat de la microfonul camerei video si, in special la comedii, se pot auzi rasetele audientei. Datorita acestor factori,calitatea  imagini si sunetului sunt slabe, dar uneori cinematograful este gol si se poate vedea si auzi decennt.

TELESYNC (TS) – Un telesync seamana cu un CAMRip cu exceptia ca foloseste o sursa audio externa (de obicei un jack audio din scaun pentru persoanele tari de urechi). O sursa audio directa nu asigura o buna calitate audio, deoarece poate interfera cu zgomote de fundal. Uneori un TS este filmat intr-un cinema gol sau din camera de proiectie cu o camera profesionala, asigurand o calitate mai bun a imaginii. Calitatea variaza drastic, verificati sample-ul inainte de a descarca un release. Multe TSuri sunt CAMuri etichetate gresit.

TELECINE (TC) – Telecine este rezultatul copierii digitale a benzii de cinema. Sunetul si imaginea sunt foarte bune, dar datorita echipamentului si costurilor, TCurile sunt rare. In general filmele au aspectul corect, desi au existat si TC-uri 4:3. Un exemplu bun este JURASSIC PARK 3 TC realizat anul trecut. Atentie sa nu confundati TC cu TimeCode, care are un cronometru vizibil pe ecran pe tot parcursul filmului.

SCREENER (SCR) – Este o caseta VHS, trimisa inainte de lansare magazinelor de inchirieri sau altor locuri in scopuri promotionale. Un screener are de obicei un aspect 4:3 (full screen), desi screenere letterboxed au existat. Principala problema este un “ticker” (un mesaj care se plimba pe ecran cu copyright-ul si numarul de telefon anti-copiere). De asemenea, daca banda contine numere de inregistrarea sau alte semne dupa care se poate identifica provenienta, acestea trebuiesc si ele blocate, de obicei cu o banda neagra. Aceasta dureaza uneori cateva secunde, alteori tot filmul, si unele poti fi chiar mari. In functie de echipamentul folositi, calitatea screener-ului variaza de la excelenta, realizat de pe un MASTER, la foarte proasta, realizata pe un video-recorder obisnuit prin captura inferior calitativa. Cele mai multe screenere sunt transformate in VCD, dar au existat si cateva SVCD, unele chiar foarte bune.

DVD-SCREENER (DvDSCR)
– Aceleasi premise ca un screener, dar transferate pe DVD. De obicei letterbox, dar fara bonusurile pe care le va contine DVD-ul final. Mesajul este de obicei in afara benzilor negre si va deranja vizionarea. Daca ripper-ul stie ce face, un DVDscr ar trebui sa fie foarte bun. Se transfera de obicei in SVCD sau DivX/XviD. DVDRip – Copie de pe DVDul final (comercializat). Daca este posibil, acesta este lansat PRE, adica inaintea punerii lui in vanzare (eg. Star Wars episode 2) si calitatea ar trebui sa fie excelenta. DVDripurile sunt lansate in SVCD si DivX/XviD.

R5 – “R5″ înseamnă Region 5 şi se referă la regiunea DVDurilor. R1 e America, R2 e Europa, R5 e Rusia. Companiile cinematografice au ales să lanseze DVD-urile în Rusia cu 1-2 săptămâni înainte de lansarea oficială, în încercarea de a împiedica pirateria, care este, ca şi la noi, 90%. Aşadar, un “DVDRip.R5″ sau un release etichetat “R5″ înseamnă copie după un dvd usesc. Calitatea este aceeaşi, dar nu are de fiecare data subtitrări şi adesea meniuri urâte.

VHSRip – Transferat de pe o caseta VHS comerciala, de obicei casete cu skating/sport si release-uri XXX.

TVRip – Episoadele TV sunt luate fie in ziua difuzarii acestora la TV (capturate folosind un semnal digital, de preferat) sau PRE-AIR, de pe transmisiile satelit care transmit programul retelelor de distributie cu cateva zile inainte de difuzare (uneori contine flickere). Unele programe gen WWF Raw Is War contin bonusuri care sunt incluse in release. PDTV este capturat cu ajutorul unei placi TV PCI sau TV Tunner , de obicei rezultand o calitate destul de  buna, grupurile avand tendinta de a le lansa in format SVCD. Ripurile VCD/SVCD/DivX/XviD sunt acceptate de scena.

WORKPRINT (WP) – Workprintul este o copie a unui film care nu a fost terminat. Poate avea scene lipsa si calitate variza de la excelent la foarte prost. Unele WP-uri difera de versiunea finala (in Men In Black lipseau extraterestrii, locul lor fiind luat de actori) iar altele contin scene in plus (Jay and Silent Bob). WP-urile reprezinta un bonus de colectie, pe langa varianta finala.

DivX Re-Enc
– DivX re-enc este luat de pe sursa VCD si reencodat intr-un fisier DivX. Abunda pe sistemele P2P, sunt adesea etichetate Film.Nume.Grup(1of2) etc. Grupuri cunoscute care fac asta sunt SMR si TND. Nu merita downloada-ate decat daca doriti o copie mai mica a unui film. De evitat. Watermarks – Multe filme provin de pe Asian Silvers/PDVD (vezi mai jos) si sunt
etichetate de persoanele responsabile. De obicei cu o litera sau cu un mic logo, in unul din colturi. Cunoscute sunt insemnele “Z” “A” si “Globe”.

Tags:
4 Comentarii
  1. fyna 14 ani în urmă

    merci chiar cautam niste informatii si uite ca am gasit thx

    • Autor
      Student pe net 14 ani în urmă

      nici o problema ! ai mai multe intrebari ? foloseste studentpenet help 😉 intrebari si raspunsuri pentru studenti !

  2. raggy does it 14 ani în urmă

    super duper

  3. Adryan_28printzyshoru 14 ani în urmă

     da… „etc” ce inseamna??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont