Un sistem inovant care ajută persoanele nevăzătoare și slab văzătoare să devină mai independente a reținut atenția juriului celei de a 10-a ediții a concursului Innovact Campus Awards. Acest proiect, prezentat de către un doctorand irlandez de la Cork Institute of Technology, a câștigat premiul de 5000 de euro. Pe podium se mai află un proiect francez care dezvoltă un nou limbaj informatic și un altul, italian, care propune un sistem electromecanic care permite marirea ciclului de viață al produselor.
Premiul « coup de cœur » al JCEF a fost atribuit proiectului de creare a primului endoscop rigid de unică folosință permițând o vizualizare în 3D. Pe parcursul Forumului european al inițiatorilor de proiecte innovante – Innovact, care a avut loc la sfârșitul lunii martie la Reims, membrii juriului i-au întâlnit pe cei 42 de finaliști. Proiectele lor inovante au fost selecționate dintre cele 160 de candidaturi intrate în competiție, provenind din 28 de țări europene, printre care și Romania.
Cei trei laureați ai Innovact Campus Awards 2012 vor beneficia de o vizibilitate imnportantă la nivel european, de recomandări din partea experților și de o recompensă financiară.
Pe parcursul acestui eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Reims-Epernay cu susținerea Comisiei Europene, juriul, constituit din profesioniști – manageri, jurnaliști, cercetători – din diverse țări europene, i-a întâlnit pe finaliști direct la standul propriu.
Proiectele inovante care au fost remarcate de către juriu pentru creativitatea și îndrăzneala lor sunt:
VisionRE™ – Premiul I (5000 euro) – prezentat de John Kieran O’Callaghan, doctorand la Cork Institute of Technology (Irlanda). VisionRE™ este un sistem inovant care ajută la creșterea independenței nevăzătorilor și slab văzătorilor și le dă mai multă încredere în timpul deplasărilor.
WEBSHELL – Premiul al II-lea (1500 euro) – prezentat de către Arnault Thibaud, de la EPITA (Franța). Webshell este un nou limbaj informatic, bazat pe o tehnologie brevetată, care permite programatorilor să realizeze aplicații web și mobile în 10 minute în loc de 10 zile.
MRS – Premiul al III-lea (1500 euro) – prezentat de către Salvatore Modeo, de la Universitatea din Salento (Italia). MRS – Material Recovery System propune un sistem electromecanic capabil să selecționeze și să recupereze deșeurile din camera vidă (evaporările termice), ceea ce permite menținerea evaporării. Sistemul permite astfel creșterea ciclului de viață al echipamentelor și multiplicarea posibilităților de utilizare a acestora.
Ca și anul trecut, Tânăra Cameră Economică Franceză ( JCEF ) a dorit să recompenseze unul dintre proiecte. Astfel, Premiul Coup de cœur de la Jeune Chambre Economique Française, a fost acordat proiectului ULYSSE, prezentat de către Jean-Mathieu Ivorra-Micaelli, Manoël Grand și Martin Christolomme de la Institut d’optique. Ulysse vizează crearea primului endoscop de unică folosință care permite o vizualizare în 3D (între operații endoscopurile trebuie sterilizate) ; obiectivul este acela de a democratiza laparoscopia datorită endoscopului rigid.
Concursul Innovact Campus Awards este deschis tuturor studenților și tinerilor cercetători europeni, în cadrul studiilor sau în afara acestora. Această competiție anuală oferă inițiatorilor de proiecte novatoare oportunitatea de a adopta un demers antreprenorial și de a-și expune ideile în fața unui juriu, dar și de a le prezenta în fața altor tineri europeni, a profesioniștilor care sprijină start-up-urile și a publicului în general.