Una dintre problemele frecvente ale zilelor noastre si nu numai, care a fost identificata in societatea romaneasca, este violenta domestica. De cele mai multe ori, de pe urma violentei domestice au de suferit femeile, fie ele sotii, fiice, surori, amante sau iubite. Iar faptasii sunt barbatii, in calitate de parteneri sentimentali, sau facand parte din familie.

Cand avem de-a face cu violenta domestica?
Atunci cand se petrece orice fel de ranire fizica, psihica sau sexuala intre membrii unei familii, care de obicei implica si abuzul verbal, amenintari, distrugerea lucrurilor care apartin celui abuzat si izolarea de toti cei care ar putea oferi un sprijin persoanei agresate sau refuzul accesului la resursele financiare. Abuzul verbal lasa urme profunde in plan psihologic, chiar daca acesta nu lasa urme vizibile cu ochiul liber, aceste abuzuri sunt, de cele mai multe ori, greu de ignorat si de tratat. Aceasta forma de violenta asupra femeilor, de obicei, se intampla in toate mediile, indiferent de cultura, religie sau regiuni; violenta transcende toate granitele. Aceasta violenta, aceste atacuri, pot duce, nu de putine ori, chiar la moartea unuia dintre parteneri.
Violenta in familie este un fenomen care nu a fost luat foarte mult in considerare, in foarte multe tari. Statul recunoaste ca violenta in familie este o problema, insa nu face din ea o prioritate nationala. Aceasta a fost vazuta ca o chestiune privata, culturala sau, pur si simplu, o chestiune de familie. Societatea permite tacit aceste abuzuri, desi toata lumea „se arata“ impotriva fenomenului.

Sotia, tinta la indemana
Este adevarat ca familia in care se manifesta astfel de amenintari si abuzuri, devine din ce in ce mai putin transparenta pentru mediul social si are tendita brutala de a se izola de ceilalti. Aceste familii, de obicei, traiesc sub un stigmat, si asta le face sa refuze, incet‑incet, contactul cu societatea. Sotiei ii este inoculata teama de catre sot, iar ea se simte atacata in demnitatea ei de fiinta umana, si astfel ea devine inchisa. Iar pe de alta parte, sotul nu doreste ca sotia lui sa aiba nici un fel de relatii cu prietenii, familia sau alte surse de sprijin, unde sotia sa-si poata marturisi suferinta. In acest mod, femeia ajunge sa se simta din ce in ce mai vulnerabila in fata barbatului. Pentru barbatul violent, sotia este cea mai la indemana tinta. Acesta isi „varsa“ toate frustrarile si nemultumirile asupra sotiei, prietenei sau surorii. Prefera sa nu comunice, iar daca o face, in cele din urma, gaseste prin asta tot un mijloc de a ataca verbal. De asemenea, prefera sa pastreze, o relationare superficiala cu ceilalti, pastrand apoi relatiile doar la acest nivel.

Ce le face pe femei sa accepte acest „tratament“?
De obicei, lipsa increderii in sine le determina pe femei sa tolereze aceste abuzuri si sa continue sa traiasca aceste drame sau faptul ca acestea sunt dependente emotional de sotii lor. Astfel ele continua sa traiasca o viata in depresie si frica. Insa, merita incercat a se stabili impreuna modalitati de eliberare a tensiunilor si agresivitatilor, inainte de a izbucni in cearta. In aceste momente, umorul poate fi una dintre modalitatile la care se poate apela.
Violenta este promovata de ignoranta, de absenta legilor care sa o interzica, de mentalitatile existente, de climatul familial deteriorat si de slaba comunicare in cadrul familiei.

Exista, insa, locuri care sunt special create pentru a acorda sprijin in astfel de situatii. Este bine sa stii ca, daca ai fost victima unei forme de violenta, exista organizatii care iti pot acorda sprijin. Refugiile ofera protectie, in caz de urgenta, dar si adapost temporar.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont