Cu totii cunoastem invitatia „hai sa iesim la un pahar in oras“, „hai să stam de povesti la un pahar“ sau alte expresii care contin cuvantul „pahar“.
Bineinteles ca un pahar inseamna alcool si nu vreo bautura racoritoare. Cate un pahar de alcool este binevenit in unele situatii, mai ales ca acesta face parte din ritualurile sociale. Toti mai bem la petreceri, festivitati sau dupa cate o masa copioasa. Acest consum de alcool este permis atat timp cat nu exageram si nu cream o dependenta fizica si psihica. Dar nu toata lumea se opreste la un pahar! De cele mai multe ori, pragul in fata caruia trebuie sa ne oprim este greu de stabilit si ne este cu atat mai greu sa nu il depasim. Alcoolismul presupune un consum repetat si excesiv de alcool, care are repercusiuni individuale, familiale si sociale.
Dupa cum susţin specialistii, este o adevarata drama a individului, insa si a celor din jurul sau. Din pacate, acest termen este utilizat prea des si este prea vag pentru o boala atat de raspandita. Tocmai de aceea a fost necesara crearea unui nou concept care sa cuprinda toate consecintele, indiferent de natura lor. Astfel s-a ajuns la denumirea de „sindrom de dependenta alcoolica“. Putem vorbi de alcoolism atunci cand individul cauta satisfacerea nevoii de alcool (pentru ca devine o nevoie), indiferent de mijloace sau consecinte, pentru evitarea sevrajului si a starilor psihice neplacute.
Motivele pentru care oamenii se apuca de baut sunt foarte multe, insa destul de asemanatoare in cele mai multe cazuri: de la influentele de grup (anturaje nefaste, mai ales la tineri), pana la problemele socioeconomice (lipsa banilor), problemele sexuale sau chiar traumele din copilarie (divort, deces, maltratare)..
Efectele grave asupra psihicului!
Alcoolul nu numai ca diminueaza capacitatile intelectuale, ci si transforma afectivitatea si distruge personalitatea. Femeia, in mod deosebit, este predispusa genetic spre anxietate, iar consumul excesiv de alcool contribuie major la starile de neliniste interioara, iritabilitate si la tulburarile de somn. Oricum, specialistii considera ca alcoolismul si depresia interactioneaza si se sustin reciproc. Asa ca, aceasta combinatie poate sa aduca rezultate dezastruoase. Refugiul pe care crezi ca il constituie alcoolul este iluzoriu, deorece dupa o perioada de timp, consumul de bauturi in exces creeaza deteriorari la nivelul creierului, reducerea performantelor acestuia si poate duce pana la dementa.