Alcoolul ucide creierul – mda suna trist titlul asta stiu 🙂
Daca vezi o persoana aflata in stare de ebrietate stii ca alcoolul afecteaza in mod direct creierul. Oamenii care beau indeajuns de mult pentru a se imbata frecvent pot avea surpriza sa nu mai fie intelesi de cei din jur atunci cand vorbesc, chiar fiind treji, din cauza ca nu mai pot pronunta cuvintele ca inainte. In plus, pot avea probleme de coordonare si de judecata, printre altele, in afara durerilor de cap, ametelilor, starilor de greata si a altor neplaceri cauzate de mahmureala.
Insa pot cele cateva pahare din weekend, ori chiar o betie ocazionala, sa ucida neuroni? Se intampla asta in cazul sesiunilor interminabile de baut, regulate, din viata alcoolicilor?
Nu prea. Chiar si in cazul celor din urma, alcoolul nu ucide neuronii. Poate, totusi, sa faca rau dendritelor, iar asta se reflecta in dificultatea trimiterii mesajelor intre neuroni. Celula, in sine, nu are de suferit, insa felul in care comunica cu alti neuroni este alterat. Vestea buna este, potrivit cercetatorului Roberta J. Pentney, de la Universitatea din Buffalo, ca aceste rau este reversibil.
Alcoolicii pota junge sa sufere de o afectiune numita sindromul Wernicke-Korsakoff, ce poate duce la pierderea unor neuroni in anumite regiuni din creier. Acest sindrom cauzeaza, de asemenea, probleme de memorie, confuzie, paralizia ochilor, lipsa coordonarii intre muschi si chiar amenzie, putand duce, e drept, chiar la deces. Insa afectiunea nu este cauzata de alcool in sine, fiind rezultatul deficientei de tiamina, o vitamina esentiala din complexul B.
Nu numai ca, de multe ori, alcoolicii sunt subnutriti, insa consumul extrem de alcool poate afecta capacitatea organismului de a absorbi tiamina. Asa ca, alcoolul nu ucide neuronii, insa poate face rau creierului in cantitati mari.
Deci ce spuneti o lasam mai usor cu betiile si cu partyurile? Hmm nu cred 😀
Tags: alcool betii chefuri creier santatate studiu