Studentii au realizat si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti! ANOSR reclama faptul ca sunt diferente foarte mari intre taxele de scolarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu, desi costurile ar trebui sa fie similare.
„Daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2.000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2.000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina – de la 4.800 de lei la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu pana la 9.000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din Bucuresti”, precizeaza sursa citata.
Studiul prezinta si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti. Reprezentantii studentilor precizeaza ca desi caminele cu preturi mari au conditii foarte bune, uneori valoarea taxelor pe care studentii trebuie sa le plateasca depaseste limitele normale ale unui buget studentesc. „Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu – 540 de lei, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi – 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie «Grigore T. Popa» din Iasi – 450 de lei.
Studentii au aratat si faptul ca pentru o camera simpla de patru persoane, unde studentii ar plati 200 de lei lunar, universitatea ar urma sa incaseze in fiecare luna aproximativ 1.200 de lei pe camera, in conditiile in care cheltuielile nu depasesc 500-600 de lei in lunile de iarna”, mai rezulta din studiu.
harta
Analizand taxele de admitere la universitate, ANOSR a constatat ca acestea variaza intre 20 si 350 de lei, in contextul in care valoarea acestor taxe ar trebui sa acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare si materialele utilizate, acestea nedepasind cateva zeci de lei. In urma centralizarii datelor s-a stabilit ca cele mai mari taxe de admitere sunt incasate de universitatile de medicina: Universitatea de Medicina si Farmacie «Grigore T. Popa» Iasi – 350 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures – 200-500 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj – 300 de lei.
„De asemenea, universitatile pot incasa taxe de inmatriculare, sau taxe de confirmare, care ar trebui sa acopere serviciile de inscriere a studentilor in registrele oficiale ale universitatii. Desi costurile pentru acest proces sunt infime, exista universitati care incaseaza si 250 de lei taxa de inmatriculare, in contextul in care unele universitati nu incaseaza niciun leu in plus pentru inmatricularea studentilor”, mai arata studentii.
ANOSR sustine ca si taxele pentru restante sunt foarte diferite, de la 25 de lei per examen la Universitatea Politehnica Timisoara si 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca), ceea ce inseamna ca restanta unui examen de cinci credite poate ajunge la 675 de lei.Studiul ANOSR arata si faptul ca Academia de Studii Economice din Bucuresti este singura universitate din tara care percepe taxe de reexaminare de la a doua incercare a studentilor de a lua examenul, in contextul in care toate celelalte universitati permit studentilor doua prezentari gratuite.