In presa apar frecvent informatii despre valuta care intra in tara anual, adusa sau trimisa de romanii plecati cu contracte de munca in strainatate. Multi dintre ei s-au gandit deja la viitorul lor in tara si isi doresc obtinerea unui credit de tip imobiliar, dar ce parere au bancile aflati in raspunsurile de mai jos!
Intrebarea : In ce masura se poate obtine un credit pentru achizitionarea unui teren sau a unei locuinte daca solicitantul este un cetatean roman care traieste si munceste in strainatate? Ar putea reprezenta un avantaj daca solicitantul are rude de gradul I care ar fi dispuse sa co-semneze contractul de credit si sa administreze rambursarea creditului?
Principalele conditii puse de banci la acordarea unui credit cu venituri din strainatate sunt:
—venituri permanente pe teritoriul tarii respective;
—sa ai vechime de cel putin 1 an in tara respectiva;
—sa nu ai restante la alte credite.
Pentru creditele imobiliare, unele banci solicita codebitor care sa locuiasca in Romania si sa obtina venituri aici. In functie de banca aceste conditii pot varia.
Informatii oferite de personalul bancar:
Carmen O. – Manager Departament Relatii Publice, Banca Romaneasca S.A.
Potrivit situatiei prezentate, solicitantul poate avea un drept de sedere permanenta in tara respectiva, devenind astfel rezident al statului respectiv. In aceasta situatie solicitantul poate accesa doar credite imobiliare pentru a achizitiona un teren sau o locuinta.
Oferta Bancii Romanesti cuprinde creditele pentru investitii imobiliare pentru creditele imobiliare numai pentru persoanele fizice – rezidente (cetateni romani si straini care au domiciliul in Romania, atestat cu documente de identitate emise conform legii : CI/BI/permis de sedere permanenta).
In cazul solicitantului care are doar un drept de sedere temporara in statul in care traieste si munceste, este in continuare rezident al statului roman si are posibilitatea de a accesa atat credite imobiliare, cat si credite ipotecare. Totusi, perioada maxima de sedere temporara difera de la stat la stat, iar veniturile obtinute sunt pe temene scurte si medii. Din acest punct de vedere caracterul de permanenta a veniturilor se supune politicilor bancilor creditoare, fiind corelate cu durata creditului solicitat. Contractul de credit poate fi semnat de un singur coplatitor (ruda de gradul I – care locuieste si gospodareste impreuna cu solicitantul), iar avantajul semnarii contractului de credit de catre acesta, il reprezinta faptul ca la analizarea capacitatii de rambursare a solicitantului se vor lua in considerare si veniturile realizate de coplatitor, creditul solicitat fiind de o valoare mai mare.
Darian S. – Retail Officer, Banca Transilvania
Pentru romanii care lucreaza in strainatate nu avem un produs standard. Fiecare solicitare de acest gen a fost tratata ca exceptie.
Concluzii
Documentele solicitate de banci pentru acordarea unui credit cu venituri din strainatate sunt urmatoarele (acestea pot fi diferite de la banca la banca):
—contract de munca;
– carte de identitate;
– certificat de casatorie (daca este cazul);
– permis de sedere emis de autoritatile competente din tara respectiva;
– permis de munca emis de autoritatile competente din tara respectiva;
– adeverinta de salariu;
– extras de cont/fluturas de salariu in original;
– documente care sa ateste plata impozitelor si taxelor sociale;
– fisa fiscala.
Documentele trebuie sa fie traduse, legalizate si apostilate:
Valoarea maxima a creditului pe care il poti obtine se determina atat in functie de venitul lunar net si perioada pe care doresti sa contractezi creditul, cat si in functie de gradul de indatorare admis de banca.
Tags: banca credit imobiliare