Comisia Europeana a adoptat in data de 14 noiembrie o serie masuri pentru a sparge plafonul de sticla care continua sa impiedice femeile talentate sa ocupe functii de conducere in cele mai mari companii din Europa.

Comisia Europeana a propus acte legislative vizand atingerea obiectivului ca 40% dintre membrii sexului subreprezentat sa ocupe functii neexecutive in consiliile de administratie in cadrul societatilor comerciale cotate la bursa, cu exceptia intreprinderilor mici si mijlocii. In prezent, consiliile de administratie sunt dominate de un singur sex: 85% dintre membrii neexecutivi ai consiliilor de administratie si 91,1% dintre membrii executivi ai acestora sunt barbati, in timp ce femeile reprezinta 15% si, respectiv, 8,9%. In ciuda unei dezbateri publice intense si a unor initiative voluntare la nivel national si european, situatia nu s-a schimbat in mod semnificativ in ultimii ani: din 2003, s-a inregistrat o crestere incrementala medie a numarului femeilor in consiliile de administratie de numai 0,6 puncte procentuale pe an.

Competența Uniunii Europene de a legifera cu privire la problema egalității de gen datează din 1957. Recomandările Consiliului privind promovarea participării echilibrate a bărbaților și a femeilor la procesul de luare a deciziilor datează din 1984 și 1996.

  De asemenea Parlamentul European a solicitat, în mai multe rezoluții, impunerea, la nivelul UE, a unor cote obligatorii din punct de vedere juridic.

Un raport al Comisiei realizat in luna martie 2012 a confirma faptul că, în întreaga Uniune Europeană, consiliile de administrație ale întreprinderilor sunt în prezent dominate de un singur sex. Există, de asemenea, mari diferențe între țări: numărul femeilor care fac parte din consiliile de administrație ale celor mai mari întreprinderi este de 27 % în Finlanda și de 26 % în Letonia, în timp ce în Malta această cifră este de doar 3 %, iar în Cipru de 4 %.

Se pare ca in ultimul an s-au înregistrat cele mai mari progrese din ultima perioadă în ceea ce privește îmbunătățirea echilibrului de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor din Europa (o creștere de 1,9 puncte procentuale din octombrie 2010 până în ianuarie 2012, în comparație cu o creștere medie pe termen lung, în ultimul deceniu, de 0,6 puncte procentuale pe an). Această creștere poate fi atribuită solicitărilor Comisiei și ale Parlamentului European (MEMO/11/487) și unei serii de inițiative legislative naționale lansate de statele membre. Dar, în ansamblu, lucrurile se schimbă extrem de greu. De fapt, numărul femeilor care se află la conducerea unor consilii de administrație importante chiar a scăzut de la 3,4 % în 2010 la 3,2 % în ianuarie 2012.
Insa progresele tangibile reprezintă mai degrabă excepția decât regula.

Intr-adevar progresele vizibile au fost observate doar in  țările care au introdus legi obligatorii pentru consiliile de administrație ale întreprinderilor. Mai mult de 40 % din totalul schimbărilor înregistrate la nivelul UE între octombrie 2010 și ianuarie 2012 se datorează Franței, care a introdus o cotă legală în ianuarie 2011.

Din ce în ce mai multe studii arată că o reprezentare echilibrată a genurilor în consiliile de administrație are potențialul de a îmbunătăți performanța financiară a întreprinderilor. Creșterea numărului de femei cu funcții de conducere poate contribui la crearea unui mediu de lucru mai productiv și mai inovator și la îmbunătățirea performanțelor generale ale întreprinderii. Aceasta se datorează în principal unor mentalități mai diversificate și colective, care cuprind o gamă mai largă de perspective și care permit luarea unor decizii mai echilibrate. În plus, femeile reprezintă 60 % din proaspeții absolvenți de facultate, însă puține dintre acestea ocupă poziții de conducere în cadrul întreprinderilor. Existența mai multor posibilități de a ocupa funcții de conducere va stimula femeile să intre și să rămână în câmpul muncii, ceea ce va mări ratele de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor. Prezența mai multor femei în câmpul muncii va contribui la atingerea obiectivului stabilit în Strategia Europa 2020 – strategia de creștere economică a UE – de a ajunge, până în 2020, la o rată de ocupare a forței de muncă de 75 % pentru femeile și bărbații cu vârsta între 20 și 64 de ani.  Voi ce parere aveti de aceasta campanie?

 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont