Indigestia este o problema foarte frecventa. Studiile ne arata ca peste 50% dintre adulti sufera cel putin o data pe luna de aceasta afectiune. Tulburarile digestive sunt adeseori neglijate si tratate drept neplaceri minore, dar in realitate situatia este alta.
Asigurati-va suficient timp pentru a manca o masa copioasa, mestecati cu grija si complet mancarea (nu inghititi bucati mari nemestecate), evitati discutiile in timpul mesei, evitati emotiile si exercitiul imediat dupa masa, evitati mestecatul gumei pentru ca aceasta poate provoca acumularea aerului in stomac. Un mediu inconjurator propice, calm si odihna pot ameliora indigestiile cauzate de stres. Evitarea consumului de aspirina sau anti-inflamatoare nesteriodiene sau, daca este neaparat necesar, administrarea lor sa fie facuta dupa masa. De asemenea antiacidele pot usura simptomele indigestiei.
Mizează pe salvie şi pe busuioc
Cauzele indigestie sunt variate, însă cel mai la-ndemână tratament după ce ai exagerat cu alimentele este ceaiul. Una dintre recomandările fitoterapeuţilor în cazul indigestiei este şi infuzia de salvie. O poţi prepara adăugând o linguriţă de frunze la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care poţi bea 2-3 căni pe zi. Şi infuzia de busuioc ajută la calmarea durerilor abdominale şi înlăturarea senzaţiei de greaţă. Prepară infuzia adăugând 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Lasă cana acoperită timp de 15 minute, după care poţi bea câte două cani pe zi, însă treptat. Şi ceaiul de rozmarin, coada şoricelului, muşeţel, măghiran şi anason sunt recomandate în caz de indigestie.
Strugurii
Bogaţi în vitamine, minerale şi alte susbstanţe nutritive, strugurii sunt de ajutor şi când vine vorba de indigestie. Însă sub formă de ceai! Mărunţeste boabele de la un ciorchine şi pune-le într-o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 15 minute, după care strecoră amestecul şi bea ceaiul cât încă este cald.
Sucul proaspăt de morcovi
Pentru a preveni indigestia poţi consuma dimineaţa un pahar de suc proaspăt de morcovi, fie poţi adăuga şi sfeclă. Morcovii sunt cunoscuţi pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii. În plus, morcovii au proprietăţi antiacide şi ajută la prevenirea afecţiunilor digestive.
Cateva sfaturi pentru a preveni indigestia
– nu bea lichide în timpul mesei;
– evită excesele alimentare şi mâncărurile condimentate;
– alege legumele şi fructele de sezon şi evită-le pe cele greu digerabile;
– înlocuieşte odihna de după masă cu o scurtă plimbare;
– în timpul mesei mănâncă încet şi mestecă bine mâncarea;
– merele, morcovii, uleiul de măsline şi pătrunjelul au proprietăţi antiacide şi te pot ajuta să previi indigestia;
– după indigestie este important să ai grijă la alimentele pe care le consumi. Alege un meniu care să conţină fructe şi legume fierte, ceaiuri, lactate degresate şi supe de pui.