Deficientele nutritionale ce apar la persoanele care urmeaza dieta strict vegetariana timp indelungat, se pot traduce prin urmatoarele probleme:
productie inadecvata de lapte la mamele care alapteaza;
retard de dezvoltare fizica si psihica la copii;
stare generala de slabiciune, lipsa de putere, oboseala;
rezistenta scazuta la frig;
un sistem digestiv mai sensibil care nu mai poate digera la fel de repede si bine anumite mancaruri (trebuie sa fii atent ce mananci, in ce cantitate, cum trebuie sa combini unele alimente pentru a creste puterea de digestie etc.);
pofte alimentare – mai ales la femei;
imposibilitatea de a castiga in greutate (sau castigarea catorva kilograme prin consumarea de hidrocarbonati in exces);
amenoree (lipsa menstruatiei), chiar si la femei tinere;
diminuarea apetitului sexual;
caderea parului;
unghii cu probleme;
carii dentare, caderea dintilor si afectiuni gingivale;
dureri articulare;
sterilitate.
Aceste simptome pot obliga la reintroducerea in alimentatie a anumitor cantitati de alimente de origine animala, in scopul recastigarii sau mentinerii sanatatii, energiei si starii de bine.
Dieta vegetariana pentru copii si gravide?
Raspunsul general acceptat de lumea medicala este NU! Dieta vegetariana poate fi extrem de periculoasa pentru cei care o urmeaza strict si pe perioade lungi de timp (un an, doi sau chiar mai mult), si mai ales pentru gravide, bebelusi alaptati de mame vegetariene si copii, in general. Este bine cunoscut faptul ca femeia gravida are nevoie de o dieta cat mai echilibrata, cu produse din absolut toate grupele alimentare, pentru ca organismul ei sa-si ia toate nutrientele necesare cresterii si dezvoltarii unui copil sanatos. Acelasi rationament se aplica si in cazul mamelor vegetariene care alapteaza. Copiii sunt si ei foarte vulnerabili la deficientele nutritionale. Organismul lor se afla in perioada de crestere, fiindu-i necesare toate substantele nutritive pe care numai o dieta completa, rationala si echilibrata le poate oferi.
In loc de concluzie: fiecare este liber sa-si aleaga tipul de dieta sau stilul de viata. Insa, prin studii temeinice s-a stabilit ca organismul nostru functioneaza in cele mai bune conditii atunci cand „il alimentam” cu un „combustibil” de calitate ce contine, atat alimente vegetale cat si alimente de origine animala.